Wat ik zeggen wou

"Innovatieve bed niet gratis weggeven"

"Oneerlijk en concurrentie vervalsend ten opzichte van ondernemers die wél hebben betaald voor hun bedden. Bovendien: door gratis bedden weg te geven nodig je mensen uit hier plannen te ontwikkelen en die vervolgens voor dik geld door te verkopen."

Stevige kritiek van makelaar Paul Czn. Kuip op het voorstel om 400 toeristische bedden kosteloos beschikbaar te stellen voor innovatieve dan wel andere, al dan niet vernieuwende plannen. "De gemeente heeft de handel in bedden zelf over zich afgeroepen. Te beginnen met de door wethouder Schilling in gang gezette verhuizing van bedden van jeugdherberg Panorama van de Hogeberg naar Den Burg. Waarbij er ook nog een stuk of twintig zijn achtergebleven, om de oude jeugdherberg aantrekkelijk te maken voor de verkoop. Niet lang daarna kregen wij als makelaars een brief van de gemeente dat we geen prijzen moesten gaan koppelen aan de bedden. Daar hebben we toen smakelijk om zitten lachen. De waarde van een bed is sindsdien alleen maar toegenomen. Eerst mochten ze alleen binnen het postcodegebied worden verplaatst, maar nu over het hele concentratiegebied. De waarde in de vrije markt is al jaren €10.000,- per bed. Als je door aankoop van zes bedden bijvoorbeeld een huisje voor drie ton kunt verkopen, is dat bedrag helemaal niet misplaatst. Maar nu wil de gemeente er 400 gaan weggeven. Ik heb nog geen ondernemer gesproken die dat plan steunt. Zij zeggen immers: "Ik moet er geld voor betalen."

Bonus

Ondernemers spreken zich er niet openlijk over uit, maar ze mopperen er allemaal over. En dat begrijp ik best. Zij zien hoe mensen hier hun geluk wil beproeven. Maar ik begrijp degenen die met een plannetje komen best. Zij zien dat gehonoreerd met een mooie bonus. Voor het hotel in De Koog zestig bedden, dus een premie van zes ton! Maar wie garandeert mij dat als zo'n plan op papier staat, dat de eigenaar het daarna, inclusief de bedden, doorverkoopt. En steekt daarmee die zes ton in zijn zak. Wat mij betreft een oneerlijk cadeau. Als de gemeente meewerkt aan een bestemmingswijziging, omdat ze het zo'n goed plan vinden, is dat al een mooi gebaar. Maar ga het dan niet ook nog een keer voor hen financieren. Hou die 400 bedden voor mijn part achter de hand voor bestaande bedrijven die willen moderniseren. En als je die bedden toch wilt uitgeven aan nieuwe projecten, laat die ondernemers er maar voor betalen. Die €4 miljoen kan de gemeente volgens mij goed gebruiken. Stoppen dus met het weggeven van bedden. Dat is eerlijk ten opzichte van bestaande ondernemers, je weert "gelukzoekers" van het eiland en je zorgt dat mensen met plannen het op een zakelijke manier benaderen."