De huidige situatie moet een meer open karakter krijgen in de plannen van Frits Langeveld.
De huidige situatie moet een meer open karakter krijgen in de plannen van Frits Langeveld. Foto: Job Schepers

Politiek verdeeld over plannen postkantoor

Een culinair afhaalcentum "Street Food Texel" met grote wachtruimte aan Oosterhofzijde en IJscorner Speciaal "Pico Bello", aan Burgwalzijde. Tussen deze bedrijven in, een brasserie-eetcafé " de Auberge" met een open keuken en grote open haard.

Het zijn de plannen die Frits Langeveld heeft met het oude postkantoor aan de Parkstraat in Den Burg. De ijssalon opende deze zomer al haar deuren. De rest van de plannen kwam dinsdagavond ter sprake in de commissievergadering. De reacties uit de politiek waren wisselend. Het feit dat zijn pand De Karseboom al jaren een treurig hoopje op de Vismarkt is, leidde tot het nodige tegengas bij politici. "Doe daar eerst maar wat aan. Ik zie dit ook weer jaren duren namelijk. Ik hoop dat de gemeente hier niet aan meewerkt", haalde Edo Kooiman (Texels Belang) fel uit. De constatering over de Karseboom is een feit. Dat het bij het postkantoor jaren gaat duren, werd door Langeveld een aanname genoemd. Langeveld heeft een punt. Hij knapte het postkantoor aan de buitenkant al grotendeels op en binnen de mogelijkheden realiseerde hij dus al een ijssalon. Bijzonder aan het plan is onder meer dat het te realiseren bedrijf vanuit een reeds opgerichte Ideële Stichting geëxploiteerd gaat worden. Een beleidsplan om binnenkort de ANBI status te verkrijgen is in wording. De uiteindelijke winst moet daarbij besteed worden aan door de stichting vooraf gestelde goede doelen, stelt Langeveld in zijn plannen. Over de Karseboom zijn gesprekken gaande met een ondernemer die de Kantoorstraat een gezellige doorlooproute wil maken, zo gaven wethouder Hercules en Langeveld zelf aan.

Om zijn plannen met het pand te kunnen realiseren is er een bestemmingswijziging nodig. "Ik mag weliswaar wel een "Culinair Afhaal Centrum starten" met een gedoogontheffing voor "Detailhandel", maar consumptie ter plaatse ligt niet in de mogelijkheden. De zeer uitgebreide 'keukenvoorzienning' zou ook gebruikt dienen te worden voor die andere activiteit, de "Brasserie d'Auberge". Deze heeft vanzelf sprekend een Horeca II bestemming nodig. Het "Culinaire Afhaal Centrum " alleen is door dit enkele feit al ondoenlijk om dit daadwerkelijk in uitvoering te nemen", sprak Langeveld. Alfred Schaatsenberg (PvdA) vond de gang van zaken vreemd: "Ik ben geen ondernemer. Maar voor je een pand koopt, bekijk je toch de opties? Dan had u toch geweten dat dit buiten de mogelijkheden lag?" Langeveld legde uit dat hij slechts een week had om te beslissen of hij het pand kocht. "Dan moet je als ondernemer een gokje durven te nemen." Ben Zegeren merkte op dat er uit onderzoek is gebleken dat er eigenlijk geen ruimte is voor meer horeca. Langeveld stelde dat er zeker ruimte voor is vanwege het vernieuwende karakter. Hercules stelde dat er gezegd is dat er wel horeca toegevoegd kan worden, maar dat dit heel voorzichtig moet gebeuren." Voor de plannen van Langeveld hangt veel af van het bestemmingsplan Den Burg. Binnen de centrumfunctie is veel mogelijk, maar geen horeca. Daar moet een aparte aantekening voor worden gemaakt in het nog te realiseren bestemmingsplan dat ook de toekomst zal bepalen van de Groeneplaats. Wanneer het bestemmingsplan Den Burg behandeld wordt, is nog niet duidelijk. Frans Visman (D66) stelde voor de behandeling van dit plan naar voren te halen. Hercules gaf aan dat dit extra kosten met zich meebrengt of andere bestemmingsplannen vertraagt. Het complete plan van Langeveld is te vinden op website van de Texelse Courant.