Het Waddengebied verkozen tot Mooiste Natuurgebied van Nederland. Er stemden in totaal 87.000 mensen.
Het Waddengebied verkozen tot Mooiste Natuurgebied van Nederland. Er stemden in totaal 87.000 mensen. Foto: Nederlands Waddengebied

Eervolle titel Wadden biedt nieuwe kansen

Meer commercie, meer boekingen, kan dat wel? Naast de vreugde over de verkiezing van het Waddengebied tot Mooiste Natuurgebied van Nederland, was het één van de zorgen bij de indieners. Maar Han Lindeboom ziet vooral kansen. "Het is topnatuur."

''Het is hier hartstikke rustig, we willen hier niet over de hoofden lopen", en soortgelijke opmerkingen bereikten ook Lindeboom, voorzitter van Nationaal Park Duinen van Texel, samen met Werelderfgoed Waddenzee, Nationaal Park Schiermonnikoog, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten indieners van de aanvraag. "De titel onderstreept de bijzondere waarde van het Waddengebied. Het is officieel nu de mooiste natuur van Nederland. Daarmee geven alle stemmers een opdracht mee: zorg goed voor die natuur, zodat we er van kunnen blijven genieten. Ik begrijp de zorg over de drukte, maar het is ook een gebied waar veel kan. Mits je een heldere zonering hebt. Gebieden waar veel kan, zoals mountainbiken, sporten, wandelen en andere vormen van recreatie. Die richt je zodanig in dat mensen van de natuur kunnen genieten. Zoals we dat ook doen binnen het NP op Texel. Maar ook gebieden waar we de natuur de natuur laten." De uitverkiezing is mede te danken aan de steun van Waddenliefhebbers, provinciale marketingorganisaties, VVV's, provincies, gemeenten en natuurorganisaties. ''Topnatuur", maar ook een belangrijk ''tankstation" voor trekvogels en verblijfs- en rustgebied voor zeehonden, etc.

De indieners vormen een consortium om van elkaar te leren en werk te maken van plannen: het zorgen voor goede natuurbescherming onder de toenemende gebruiksdruk, het komen tot één gezamenlijk beeldmerk met een (inter)nationale promotie- en marketingcampagne en een goed educatief programma voor de scholen. Het bedrag van €300.000,- dat aan de verkiezing is gebonden is niet voldoende om al die ambities te realiseren, maar wel driemaal het bedrag waarop aanvankelijk was gerekend. Lindeboom: "Ik reken er op dat de eervolle titel van mooiste natuurgebied en het bedrag samen een vliegwiel zijn. We hebben goede lijnen naar het Waddenfonds en ook het Regiecollege Waddengebied doet mee." In dit strategisch overleg- en afstemmingsorgaan zijn Rijk, provincie, gemeenten, waterschappen, bedrijfsleven, natuurorganisaties en de wetenschap vertegenwoordigd.

Het Waddengebied trekt nu jaarlijks circa twee miljoen bezoekers. Doel is nu het aanbod beter op elkaar af te stemmen en te verbeteren. "We willen het gebied nadrukkelijk als geheel neerzetten, met het Werelderfgoed als centrale spil, daar omheen de Groningse, Friese en Noord-Hollandse kustzone, de eilanden en de Waddenzee. We laten het aan de gemeentes zelf over of ze er wel of niet bij willen horen. Het is niet zo dat het hele Waddengebied nu één groot nationaal park wordt. De bestaande parken blijven wat en wie ze zijn. Wij doen onze Texelse dingen, zij die van hen. Met wat goed loopt, moet je je niet bemoeien. Eén van de commerciële dingen die we gaan doen is het aanbieden van proef-, voel- en belevingsarrangementen. Een dag of twee Texel, een dagje Schier, Holwerd, etc. Met een belevingsmapje, waarvoor je in elk gebied stempels kunt ophalen. Zo willen we toeristen door het gebied lokken. Maar we monitoren het bezoek en gaan het reguleren. Als het in het ene gebied te druk wordt, dan leiden we ze naar het andere."