Doorbraak of niet bij Planet De Koog?

Een doorbraak bij de herinrichting van de "Kop van Zuid" in De Koog, zo meldde wethouder Hercules donderdagavond. Maar dat werd maandag alweer tegengesproken door Jan Wolter Timmerman van Stichting Duindorp.

Hercules vertelde dat hij gesprekken had gevoerd met onder andere de eigenaar van het voormalige VVV-kantoor (nu TM Vastgoed), de Strandplevier en andere ondernemers en betrokkene uit de Dorpsstraat en De Brink. En dat zij hebben ingestemd met het plan voor herinrichting van het gebied. Het betekent volgens Hercules dat als ook de werkgroep toestemming geeft, er voortgang kan worden geboekt bij het uitwerken van de schetsen. "Met wat geluk kunnen we in januari overgaan tot de uitvoering." Maar volgens Timmerman heeft de Strandplevier geen toezeggingen gedaan. ''De ondernemers hebben het plan aangehoord, maar daar is het bij gebleven. Ondernemers worden op deze wijze misbruikt."

De onvrede over de werkwijze van het college inzake Planet Texel ("achterhouden van informatie, de wijze van besturen, etc.") was voor de Stichting Duindorp reden uit de werkgroep te stappen. "De afspraak was dat we een stuurgroep zouden vormen. Nu het college dat niet toelaat, richten we er zelf eentje op." Bedoeling is dat alle geledingen uit het dorp die betrokken zijn bij Planet De Koog zitting hebben in deze stuurgroep. De eerste bijeenkomst is komende donderdagavond. Eén stoel blijft onbezet, die van de gemeente. Timmerman: "Ze zijn uitgenodigd, maar hebben afgezegd."

Hoopvol is in ieder geval dat het college maandag een gesprek had met het Waddenfonds in Leeuwarden. Dit naar aanleiding van de eerdere afwijzing van de subsidieaanvraag voor Planet De Koog. Bij dit overleg, op uitnodiging van het Waddenfonds, zal het Waddenfonds naar alle waarschijnlijkheid een toelichting geven op de afwijzing. Maar ook andere Texelse projecten komen ter tafel.