Uitzicht op een vrijwel donker Texel vanaf de boot. De lichten links zijn van de veerhaven.
Uitzicht op een vrijwel donker Texel vanaf de boot. De lichten links zijn van de veerhaven. Foto: Jeroen van Hattum

Werken aan duisternis op wadden

De Waddeneilanden en diverse andere partijen in het Waddengebied hebben zaterdag een intentieverklaring getekend om van het Waddengebied een 'Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied' te maken.

Dat komt erop neer dat de duisternis in het Waddengebied als 'landschappelijke kwaliteit' moet worden beschermd, zodat het 's nachts in het Waddengebied daadwerkelijk donker is en blijft en waar mogelijk donkerder wordt.

In totaal 43 partijen (waaronder provincies, gemeenten en nationale parken in het Waddengebied) hebben via de verklaring afgesproken maatregelen te nemen om het donkerder te laten worden. Daarvoor gaat als eerste maatregel een lichtdeskundige op pad door het Waddengebied om adviezen te geven. Bedoeling is dat "onder de vlag van het werelderfgoed" de uitstoot van licht verder wordt teruggedrongen.

Volgens woordvoerders van het Programma naar een Rijke Waddenzee, motor achter de intentieverklaring, is Texel al behoorlijk op weg. Duisternis is bestemmingsplantechnisch vastgelegd als kernkwaliteit en de openbare verlichting is verminderd. Volgens de woordvoerders hebben de partijen afgesproken dat iedereen voor 2018 minstens één maatregel doorvoert en willen ze van elkaar gaan leren wat iedereen doet voor de duisternis. Volgens de woordvoerders is het niet de bedoeling om van het Waddengebied een 'Dark Sky Park' te maken, maar wel een 'Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied' waar het donker is en mensen zich bewust zijn van lichtuitstoot.