De kerk, zoals hier De Poort, als ruimte voor rust en bezinning.
De kerk, zoals hier De Poort, als ruimte voor rust en bezinning. Foto: Archief Texelse Courant

Inspiratie uit Jorwert

"Richt je niet naar binnen maar stel je open want er is behoefte aan ruimte voor bezinning." Aldus het advies van Hinne Wagenaar uit Jorwert. Hij sprak in De Burght, tijdens de tweede inspiratieavond over toekomstig gebruik van de kerkgebouwen.

Nijkleaster is letterlijk vertaald nieuw klooster. Een ruimte voor rust en bezinning. Een plaats waar mensen de drukte van alledag kunnen ontvluchten. In de Burght sprak initiatiefnemer Hinne Wagenaar over het waarom Nijkleaster wel mensen weet te bereiken en de kerken in Nederland daar veel minder goed in slagen. Wagenaar, pionier-predikant van Nijkleaster uit Jorwert, was de tweede spreker op de inspiratieavonden "Alles in het werk voor behoud van de kerk" van de Protestantse Gemeente Den Burg. De inspiratieavonden zijn bedoeld om te ontdekken welke mogelijkheden er zijn voor de gemeente om de leegloop van de kerk te keren en de hoge kosten in de hand te houden. De stichting Nijkleaster is niet gestart om leegloop tegen te gaan en kosten te drukken. De Friezen hadden een idee voor een plek ter bezinning maar geen gebouw. Op Texel is de situatie andersom. Wel een gebouw maar nog geen idee. Toch hoeft dit volgens Wagenaar niets in de weg te staan. Ontwikkel een missie waar je als kerkgemeenschap of club van gelijkgezinden mee de toekomst in kan. Richt je niet naar binnen maar stel je open want er is behoefte aan ruimte voor bezinning. Dat ondervinden ze in Jorwert al vanaf de eerste bijeenkomst. Op de gewone woensdagochtenden biedt Nijkleaster een programma met ochtendgebed, koffie, een wandeling in de omgeving en een vraag ter bezinning. Altijd is het volgeboekt. Ook naar de maandelijkse-, jaarlijkse- en opmaat-programma's is veel vraag.

Waarom Nijkleaster wel veel mensen aanspreekt, en de gewone kerkdienst veel minder, is volgens Wagenaar omdat mensen hun eigen keuzes willen maken. Ze zoeken wel spiritualiteit, maar als ze het nodig hebben en tijd hebben. Mensen willen zich zeker niet gebonden voelen aan een groep. Een kerkgemeenschap is gesloten en eigenlijk alleen op zondag gastvrij. Er is behoefte aan een plek voor alle dagen en alle mensen. Waar de lezing van Wagenaar vooral gericht was op hoe een kerkgemeenschap zich een nieuwe rol in de maatschappij kan aanmeten zal de laatste inspiratieavond een geheel ander geluid laten horen. Op 16 november spreekt directeur Peter Breukink van de stichting Groninger Kerken. De stichting draagt zorg voor meer dan 70 monumenten in de provincie Groningen. Daarvan is het merendeel kerkgebouwen. Beheer en behoud van monumentale (kerk) gebouwen zal die avond centraal staan. De lezing past in de nu lopende discussie over hoe om te gaan met leegstaande gemeenschapsgebouwen.