De kolk in Heemtuin Oosterend Texel.
De kolk in Heemtuin Oosterend Texel. Foto: Pip Barnard

Natuurwerkdag in Heemtuin

In het kader van de landelijke Natuurwerkdag worden zaterdag 5 november werkzaamheden verricht in de Heemtuin aan de Kotterstraat in Oosterend. Vrijwilligers zijn welkom.

Heemtuin Oosterend Texel is een natuurgebiedje aan de rand van het dorp, een rustplaats voor wandelaars en fietsers. Sinds 2016 is de heemtuin bovendien een knooppunt in het het wandelroutenetwerk van agrarische natuurvereniging De Lieuw. De heemtuin is aangelegd volgens de principes van kunstenaar Louis le Roy, die stelde dat mens en natuur een langdurige relatie moeten aangaan. Dat betekent niet dat de natuur zijn gang mag gaan. Er is altijd veel snoeiwerk te verrichten om licht in de tuin te houden en de paden begaanbaar.

Op de Natuurwerkdag worden bomen en struiken gesnoeid. Het snoeiafval wordt gehakseld om als bemesting te gebruiken. Ook moet de slootkant worden opgeruimd en moeten er enkele reparaties aan heiningen worden verricht. Er wordt van 10.00 tot 13.00 uur gewerkt, daarna is er soep.

Deelnemers dienen zelf voor gereedschap, handschoenen en eventueel laarzen of klompen te zorgen. Aanmelden kan via www.natuurwerkdag.nl.