Kaart uit 2011 met daarop een verplaatst Ceres, op basis van overleg tussen onder meer de gemeente, HHNK en Natuurmonumenten.
Kaart uit 2011 met daarop een verplaatst Ceres, op basis van overleg tussen onder meer de gemeente, HHNK en Natuurmonumenten. Foto: Gemeente Texel

Al in 2011 afspraak over alternatief Ceres

"Het huidige strandje bij Ceres verdwijnt. Daarvoor in de plaats kan er dichter bij Oudeschild aan de dijk, een strandje worden aangelegd. Daar vandaan kan men het prachtige gebied beleven."

Geen nieuw gezichtspunt, maar een conclusie die al werd getrokken in 2011, op basis van uitgebreid overleg tussen de gemeente, Natuurmonumenten, het hoogheemraadschap (HHNK) en andere organisaties naar aanleiding van de plannen voor een zandige dijkversterking. Een uitkomst die op papier werd gezet en zelfs ingetekend op een kaart, zoals die is geplaatst bij dit artikel. De informatie kwam boven water na een vraag van Veronne Koot (Texels Belang), naar aanleiding van het verdwijnen van Ceres. Reden voor oud-raadslid en partijgenoot Dick Drijver bij de gemeente na te vragen waarom het in de tussentijd is veranderd. HHNK stelt nu immers dat Ceres verdwijnt, dat er géén nieuw strandje wordt aangelegd en de huidige schets geeft aan dat de buitenberm van de dijk ontoegankelijk is voor recreatie. Maar de reden van de verandering kwam niet boven water. Drijver: "Ze wisten het niet."

Daarmee is wat betreft Drijver het laatste woord er niet over gezegd. Namens de Stichting Natuur en Mens Texel zal hij er vanavond of morgenavond over inspreken bij de raadscommissie. "Als behoud van het strandje van Ceres, ondanks alle inspanningen niet haalbaar is, is verplaatsing inclusief het gebruik naar een passende locatie in de nabijheid een alternatief." Hij baseert zijn pleidooi op twee uitgangspunten. Ten eerste: Begrenzing van de Natura2000-gebieden op Texel. "De droge en de bij eb droogvallende delen van de Waddenzee en de Noordzeekustzône vallen onder het ontwerpbeheersplan N2000-Texel. Dit vergroot de zeggenschap hierover van het eiland. Het gaat hierbij om kwelders, stranden en strandjes. Daarbij hoort dus ook het strandje van Ceres."

Bestaand gebruik

Zijn tweede argument is gebaseerd op kleinschalig historisch medegebruik in natuurgebieden. "Dat zijn de activiteiten die van oudsher door de plaatselijke bevolking worden uitgevoerd." Voorbeelden zijn handmatig pieren steken, vissen vanaf de kust, in de Slufter en vanaf de strekdammen, staand want vissen, garnalen kruien, het zoeken naar veldvruchten (bramen plukken, etc.), extensief gebruik van duinen en kwelders en jutten (!). Drijver schaart recreatie op het strandje van Ceres in hetzelfde rijtje. "De toets "bestaand gebruik" heeft aangetoond dat dit geen negatieve effecten heeft op de N2000 natuurwaarden van Texel. Het heeft wel een positief effect, namelijk draagvlak voor het natuurbeheer. Kleinschalig historisch medegebruik is inmiddels breed gedragen en opgenomen in wet- en regelgeving. Dit betekent dat er een inspanningsverplichting is voor alle betrokkenen om het in stand te houden. Ook het hoogheemraadschap kan daarop worden aangesproken."

Kleinschalig historisch medegebruik is opgenomen in het Natura 2000-ontwerpbeheerplan Texel uit januari 2016. Daarin staat het omschreven als "activiteiten die al lange tijd worden beoefend door de eilandbewoners". Drijver: "Ik ben ervan overtuigd dat het samengaan van natuurbescherming met kleinschalig historisch medegebruik het beste model is voor de toekomst van het Waddengebied."