Leo Daalder in zijn rol als vogelwachter.
Leo Daalder in zijn rol als vogelwachter. Foto: Job Schepers

Oud gezelschap, maar veel belangstelling

Niet thuis in het Tessels en dan in het Tessels op de planken acteren, ga er maar aan staan. Roos Dros deed het en op niet mis te verstane wijze tijdens Echt op sien Tessels dat zondag in een overvol dorpshuis De Hof in De Koog werd gehouden.

Ze stond samen met vader Jaap op de planken en gaf aan haar best te gaan doen om het Tessels zo goed mogelijk uit te spreken. "Ondanks dat mijn vader een echte Texelaar is, sprak hij nooit Tessels met mij. Ik ben dus niet opgegroeid met het dialect. Toen ze mij vroegen of ik mee wilde doen, moest ik dan ook wel even nadenken. Er zijn veel oude liedjes, maar ik wilde wel muziek die ook dicht bij mijzelf staat. Mijn vader heeft mij geholpen en ook Gerard Kuip heeft één en ander vertaald. Bovendien kwam Aart van den Brink via de mail met de mededeling dat hij nog wel wat nummers had", vertelde Roos van tevoren. Ze speelde een paar nummers met Jaap Dros en een paar met Aart van den Brink. Het massaal toegestroomde publiek luisterde ademloos toe en bij een speciaal voor de dag geschreven liefdesliedje van Jaap en Roos viel er zelfs mening traan. Het optreden was één van de hoogtepunten op een frisse editie van Echt op sien Tessels.

In een verslag is het altijd lastig om iedereen de eer te geven die hen toekomt. Waar in het verleden nog wel eens uit oud repertoire werd geput, hadden de vertrouwde artiesten bijna alleen maar nieuw werk meegenomen. De mensen in de zaal genoten en in de pauze werd dan ook door menige bezoeker benadrukt dat Echt op sien Tessels na volgend jaar gewoon door moet gaan. De organisatie gaf onlangs aan dat ze nog niet weten of ze doorgaan nadat met De Waal alle dorpen zijn bezocht. Bij het toch veelal wat oudere publiek, was ouder worden een terugkomend thema. Harry de Graaf had er mooie lezing over. "Ouder worden is niet erg. Als je niet oud wordt, ben je dood. En dat wil je ook niet", sprak hij, maar dan in het Tessels. Net als eerdere edities was er veel ruimte voor nostalgie met verhalen van vroeger. Gelachen werd er dan ook hartelijk bij verhalen van Neeltje Hoogerheide-Daalder, Theo Timmer en oud-jachtopziener Leo Daalder. Laatstgenoemde kreeg de lachers op zijn hand met een prachtige vertolking van een vogelaar (Tijdens zijn optreden "De leugenaars van de natuur" genoemd). Treffend omschreef hij hoe hij ooit tijdens zijn werkzaamheden een auto probeerde tegen te houden. Hij was voor de auto gaan staan die gewoon doorreed. Hij werd meters meegesleept. Hij wist zo levendig te omschrijven dat de bezoekers niet meer bijkwamen van het lachen.

Ook het scheppingsverhaal van Marius Witte kon rekenen op goedkeuring van de toeschouwers. Hij vertelde hoe god Adam schiep en dat de eerste mens woonde in het bosje op de Hoge Berg. Net zoals in het originele verhaal kwam daar niet veel later Eva bij. Het verhaal over hoe de slang haar ophitste was echter iets veranderd. De slang spoorde Eva aan een zelfstandige vrouw te worden en zich eens wat minder aan te trekken van God en Adam. "Een vrouw heeft immers meer rechten dan het aanrecht." Een nieuwe versie van het verhaal en één om te onthouden. Gerrit Terwindt bracht het nummer 'De Zéé' ten gehore. Het refrein zat er snel in en er werd volop meegezongen. "De zéé, de zéé, ik houw zó von de zéé. Jee maakt mee bute zinne, ik wil jow zéé meerminne." Aan Echt op sien Tessels deden verder Gerard Kuip, Akkie van der Kerkhof-Kikkert, El Kortenhoeve-Schagen en Gelein Jansen mee. De presentatie was in handen van Ina Schraag. Veronica van Beek van De Hof bedankte alle aanwezigen in het Tessels en het publiek ging voldaan naar huis.