Mary Smidt-Witte:
Mary Smidt-Witte: "We krijgen mensen van allerlei pluimage in de zaak, ook bekende Nederlanders. Maar we behandelen ze net als ieder ander." Foto: Gerard Timmerman

Laten we er geen kermis van maken

Wat is je favoriete plek op Texel?

"Ik vind een heleboel plekken op Texel heel mooi. De Horsmeertjes, de Muy, de Slufter, de strandslagen."

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

"Mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. Na het overlijden van Klaas heb ik veel armen om me heen gehad. Een warm gevoel, het deed me ontzettend goed. Mensen groeten vriendelijk, er hoeft niets gezegd te worden."

Als we voor Ceres op de barricade moeten, dan ga ik mee.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

"Ik hou erg van natuur, het geeft me rust. Als kind gingen we met mijn vader, die op de Jan Plezier reed, al mee de natuur in. We mochten achterop de wagen op het trappetje zitten. Onderweg openden we de hekken en als de wagen voorbij was, deden we ze weer dicht. Als er op het strand plankies lagen, dan mochten we die onder de wagen schuiven. Voor boerengerief… Hij leerde ons alles over planten, over pirola, parnassia en de ratelaar. Hij wees het allemaal aan en liet het me door een loep bekijken. Hij wees ons ook op de heel kleine dingen in de natuur. Nog steeds als ik hier in de natuur loop, dan kijk ik goed om me heen. Wat er groeit, bloeit en wat er rondloopt. Trilgras, torretjes of ander klein spul, ik vind het gewoon verschrikkelijk leuk."

Hoe beleef je de dorpen op Texel?

"De dorpen zijn heel divers. Den Hoorn, Oosterend en De Waal zijn schattige dorpen en gelukkig nog authentiek. De Koog is erg toeristisch, dat spreekt mij niet zo aan. In De Koog wonen steeds minder "echte" Texelaars, dat heeft zijn invloed. De mentaliteit is mij te egoïstisch. De Cocksdorp wordt ook steeds toeristischer, ze moeten oppassen dat ze niet teveel richting De Koog gaan. In Oudeschild wonen vriendelijke mensen, wel recht voor hun raap."

Wat voor werk doe je op Texel?

"Ik heb vroeger zeventien jaar op het notariskantoor gewerkt. Wat je op je bureau kreeg moest gisteren klaar zijn. Snel, snel, snel. En proberen zo weinig mogelijk fouten te maken, anders moet dat later worden geparafeerd. We hebben al tientallen jaren de slijterij, aan de Waalderstraat en aan de Witte Kruislaan. Dit werk doen we voor onszelf. We zijn geen lid van een keten, die voor ons het assortiment bepaalt. Daar heb je als ondernemer totaal geen eigen inbreng en kun je jezelf niet ontplooien. Wij mogen helemaal zelf bepalen wat we wel en niet verkopen. Als wij iets leuk vinden, dan kan dat gewoon. Je kunt gezellig een praatje maken met klanten, een grap en een grol op z'n tijd hoort erbij. De één vertelt dit, de ander dat. Klanten weten dat we het absoluut niet verder vertellen. Privé is privé. We houden niet van roddelen. We krijgen mensen van allerlei pluimage in de zaak, ook bekende Nederlanders. Maar we behandelen ze net als ieder ander. Zij zijn toch ook net zoals wij, het enige verschil is dat zij in de picture staan."

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

''Niet echt in één bepaalde zaak. Dan hier en dan daar. Zo bezoeken we ze allemaal wel eens een keertje. De een doet het zus, de ander zo, maar over het algemeen zijn de zaken die ik heb bezocht heel goed. Ze doen allemaal hun best. En als het niet bevalt, dan is het eens en nooit meer. Maar ik ben ook graag thuis."

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

"Laten we er alsjeblieft geen kermis van maken. Texel moet authentiek blijven, zichzelf. Dat is waar de mensen voor komen. Het is goed zo. Kleine winkeltjes, die zich onderscheiden, dat vinden onze gasten erg leuk. Een verademing. Die winkelketens hebben ze thuis ook wel. Niet van die schreeuwerige reclameborden waarin de goedkoopste spareribs worden aangeprezen. Net als die dichtgetimmerde terrassen. Vreselijk. Ook van die grote auto's en al die andere rare karren die hier rondrijden, dat past hier gewoon niet."

Wat zou er op Texel anders mogen?

"Laten ze Ceres alsjeblieft niet weghalen. Daar heb ik als kind leren zwemmen en net als vele moeders ging ik met mijn kinderen daar ook weer heen. Het was voor de kinderen veilig om te zwemmen. Nu moet het dan een natuurgebied worden, waar je niet meer mag komen. Maat het is al zo'n prachtig natuurgebied. Dit moet je niet veranderen. Ik kan er zo enorm van genieten. Waarom moet dat nu weer anders. Ik begrijp er helemaal niets van. Als we voor Ceres op de barricades moeten, dan ga ik mee."

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

"Als je op Texel komt, dan voel je de rust al. De overkant is veel meer hectisch. Alles moet snel. Hier gaan dingen ook wel snel, maar op een andere manier. Lukt het vandaag niet, dan morgen wel. Er wordt wel hard gewerkt. Maar niet zodanig dat iedereen in de stress schiet."

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

"Dan ben ik er nog. Ik leg de lat hoog en ga er vanuit dat ik 96 word."

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van…' willen zien?

Als volgende kandidate zou ik graag Judy Witte van "Phoenix"' willen zien. Zij zet zich nog steeds met hart en ziel in voor de GVT als vrijwilligster.