Strandhuis niet meer beschermd via APV

De bescherming van strandhuisjes die in 2004 in de Algemene Plaatselijke Verordening werd opgenomen, gaat er mogelijk weer uit. Dat blijkt uit de nieuwe APV voor Texel die ter inzage is gelegd.

Er werd toen in de APV opgenomen dat mensen die niets bij de strandhuisjes te zoeken hadden, zich niet in een strook van tien meter vanaf de duinvoet mochten ophouden. Dat gold toen voor het hoogseizoen het strand tussen paal 18 en paal 21 en was bedoeld om de politie de mogelijkheid te geven op te treden tegen vernielingen die in die tijd geregeld plaatsvonden. Volgens het concept van de nieuwe APV was de maatregel destijds gewenst, maar is handhaving lastig en vindt die ook nauwelijks plaats op grond van de mogelijkheid die in 2004 in de APV werd opgenomen.

Het college stelt voor om meer bepalingen uit de nieuwe APV te halen omdat handhaving in de praktijk niet echt te doen is. Zo wordt onder meer voorgesteld de regels voor sluitingstijd van horecabedrijven te vereenvoudigen door niet langer in de APV op te nemen dat een half uur voor sluiting de muziek uit moet en er niet meer mag worden geschonken. De afbouw kan volgens het college aan de vrijheid en de verantwoordelijk van de ondernemer worden overgelaten. Hetzelfde gold voor bijvoorbeeld regels voor winkelwagentjes om overlast te voorkomen. Volgens het college waren bepalingen een aantal jaar geleden gewenst, maar is handhaving lastig. "Het is de verantwoordelijkheid van supermarkteigenaren op hun wagentjes te letten."

Nieuw in de APV is een bepaling dat honden binnen de bebouwde kom voortaan verplicht aan de lijn moeten. Dat stond al in een model-APV voor gemeenten in het algemeen, maar was op Texel tot nu toe niet ingevoerd. Een verbod dat ooit werd ingevoerd om bijen naar Texel te vervoeren, gaat er wat het college betreft uit. "Het is niet langer nodig om dit te regelen. Handhaving is ook lastig."

Bedoeling is dat er verder in de nieuwe APV komt te staan in welke gevallen het gebruik van een knalapparaat voor het verjagen van wild en vogels zonder vergunning mogelijk is. Ook wordt voorgesteld in de APV gebieden op te nemen waar het uit oogpunt van veiligheid en het voorkomen van hinder niet gewenst is staandwantvisserij toe te staan.

De nieuwe APV, die nog moet worden vastgesteld, ligt tot 14 november ter inzage bij de gemeente.