De Texelvignetten die sinds 2012 zijn uitgegeven en sindsdien achter de voorruit van een auto prijken.
De Texelvignetten die sinds 2012 zijn uitgegeven en sindsdien achter de voorruit van een auto prijken. Foto: Jeroen van Hattum

Creatief boekhouden met winst Texelvignet

Het college wil uit de meeropbrengst van het Texelvignet jaarlijks €1,5 miljoen storten in het Mobiliteitsfonds. Om uitvoering te geven aan het Actieplan Mobiliteit Texel. Welke maatregelen zijn dat? En waarom niet de hele opbrengst naar Mobiliteit?

Terug naar 17 februari van dit jaar, toen de raad het Actieplan heeft vastgesteld. Daarin de maatregelen die de komende tien jaar nodig zijn om de doelen in de Mobiliteitsvisie Texel 2015-2025 te bereiken. In de basis: Goed bereikbaar voor iedereen, toerist en Texelaar, met welk type vervoer dan ook, dus ook met de auto. De maatregelen zijn: verbeteren bereikbaarheid Texel, stimuleren duurzame vormen van mobiliteit, betere parkeerfaciliteiten, meer, goed onderhouden en veiligere fietspaden, betaalbaar en aantrekkelijk openbaar vervoer, veilige en logische inrichting van wegen en goede overdekte fietsenstallingen. Bij de fietspaden worden genoemd die naar strandslag paal 17, fietspad Redoute – Den Hoorn, fietspad Texelse Duinen (door de duinen tussen strandslag paal 12 en de Mokweg, upgrading fietspad Zanddijk, Fietspad Eierlands Kanaal (noord-zuidverbinding), fietspad Bolwerk en fietspad Schilderweg. Verder verbetering fietsparkeren en beheer en onderhoud van 135 km fietspad. Actiepunt is ook (her) inrichting van wegen, met als doel het verhogen van de verkeersveiligheid en het voorkomen van potentiële conflicten. Ook zal goed worden gekeken welke bebording al dan niet noodzakelijk is. Overbodige borden kunnen weg. Ander voorstel betreft de aanleg van graskeien te intensiveren en herinrichting van de entrees van Den Burg en De Koog. Verder onderzoek hoe het parkeren in Den Burg en De Koog kan worden verbeterd. Voorts ruiterpaden en het ATB-pad en een digitaal Texelvignet.

Al met al een wensenlijstje waarvan de gemeente de kosten tien jaar lang op €1,5 miljoen begroot. Voor de bekostiging zijn meerdere opties. Elke vorm heeft z'n voor- en nadelen. Uit de toeristenbelasting zou betekenen dat deze €0,63 omhoog moet, naar €2,33. Met die verhoging worden met name de logiesverstrekkers getrokken. Zij innen deze immers, waardoor de gast meer moet betalen voor een verblijf op Texel. Detailhandel en horeca worden daarbij ontzien. Andere optie is invoeren van belasting op dagtoerisme. De verwachte opbrengst hiervan is €750.000,-, de helft van het benodigde geld. Probleem is dat het innen van dit geld veel complicaties met zich meebrengt. Bij verhoging van de OZB worden Texelaars wel erg zwaar belast voor maatregelen die grotendeels noodzakelijk zijn voor de vele gasten. Verhoging van de inkomsten uit parkeren, via het Texelvignet, is volgens b en w de meest eenvoudige en draaglijke oplossing. Dat is ook conform aan het besluit van de raad in 2013 om de meeropbrengst van het Texelvignet te storten in de Bestemmingsreserve Mobiliteitsfonds.Maar van die regel wordt afgeweken door voor 2017 acht ton van de €2,3 miljoen aan extra inkomsten uit het vignet voor andere zaken dan Mobiliteit te bestemmen. Daarover zegt het college nu: "Op basis van de voorliggende wensen (de geplande investeringen) en de (schaarse) beschikbare middelen hebben wij een (nieuwe) keus gemaakt om tot een sluitende begroting te komen. Een deel van de extra opbrengsten van het Texelvignet is hierin meegenomen als dekking. Het overgrote deel, de 1,5 miljoen op jaarbasis, blijft beschikbaar binnen het Mobiliteitsfonds."