Onderzoek naar klimaat in warm dan wel te koud gemeentehuis

De gemeente laat onderzoeken hoe het klimaat in het gemeentehuis in Den Burg kan worden verbeterd.

Al sinds de gemeentelijke organisatie in 2010 haar intrek nam in het gebouw aan de Emmalaan is het bij tijd en wijle behelpen met het klimaat. Op de ene plek is het soms te warm, terwijl het op een andere plek juist weer te koud kan zijn. Op het moment worden drie kamers ingericht met apparatuur om vast te stellen met welke maatregelen het klimaat kan worden verbeterd.

Volgens wethouder Frank Kingma wordt onder meer onderzoek gedaan naar de convectoren waarmee lucht in het gebouw wordt verwarmd en wordt bekeken in hoeverre het mogelijk is om de ramen aan de binnenkant tegen de zon te bedekken. Vooruitlopend op eventueel te nemen maatregelen wil het college €550.000,- in de gemeentelijke begroting opzij zetten om een verbetering van het klimaat in het gemeentehuis te kunnen betalen. Volgens Kingma is het het streven dat medewerkers straks individueel op hun werkplekken wat kunnen doen om het klimaat aangenamer te maken.

Het gemeentehuis werd destijds neergezet als een gebouw dat duurzaam wordt verwarmd met behulp van een zogeheten WKO (warmte/koude opslag) waarmee volgens de theorie warmte en koude aan het grondwater wordt onttrokken om een aangenaam binnenklimaat te krijgen. Over die WKO was de afgelopen jaren al het nodige te doen, omdat het college geld tekort kwam om de installatie binnen het beschikbaar gestelde budget (een miljoen in totaal) te kunnen laten afbouwen. Na een lange discussie kwam de raad in 2012 met ruim drie ton extra over de brug. Volgens Kingma zitten de problemen met het klimaat niet in de WKO, maar vooral in het gebouw zelf.