Schaatsers Erik-Jan Kooiman, Niels Mesu, KC Boutiette en Ewen Fernandez. Chris Huizinga ontbreekt.
Schaatsers Erik-Jan Kooiman, Niels Mesu, KC Boutiette en Ewen Fernandez. Chris Huizinga ontbreekt. Foto: Instagram

Texel op pak marathonschaatsers

Op snelwegen in binnen- en buitenland rolt Texel in grote letters regelmatig voorbij, komend schaatsseizoen glijdt het ook op tv door het beeld. AB Transport Group sponsort de schaatsploeg van coach Jillert Anema.

AB Transport Group (AB Texel) is in heel Europa actief. Verdeeld over vijf divisies AB Texel voor vervoer van aardappels, gekoelde producten, meel, zuivel en veevoer heeft de transportonderneming circa duizend vrachtwagencombinaties op de weg. Daarop staat in de meeste gevallen het woord Texel. Het bedrijf is geworteld in Nederland, maar heeft ook vestigingen in Duitsland, Frankrijk, Engeland en Polen. "Marathonschaatsers zijn nuchtere Hollandse mannen en vrouwen die keihard werken om hun doel te bereiken", vertelt Adriaan Vis van AB Transport Group aan. "Deze mentaliteit zien we ook bij onze medewerkers en klanten." Schaatsen is volgens Dennis Wetenkamp, directeur van AB Transport Groep (waar AB Texel onderdeel van is) een no nonsens sport, die past bij de mentaliteit in het bedrijf: met beide voeten op de grond. Hij heeft zich er onder meer voor ingespannen om de naam Texel duidelijk zichtbaar op de schaatspakken te krijgen. "Er zijn heel wat ontwerpen voorbij gekomen", vertelt medewerkster Nelleke van Heerwaarden.

De schaatsploeg van Anema bestaat uit dertien schaatsers die het langebaan- en marathonschaatsen combineren. AB Transport Group en Royal A-ware richten zich op het marathonschaatsen. Ingenieursbureau CLAFIS Ingenieus richt zich op de langebaanploeg. De herenploeg van AB Transport Group (AB Texel) bestaat uit schaatsers Erik-Jan Kooiman, Niels Mesu, Chris Huizinga, KC Boutiette (USA), Ewen Fernandez (France) en Olivier Jean (Canada). Mesu won in januari de Alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Wieissensee, waar hij de snelste was in de wedstrijd over 200 kilometer. Zo werd hij de opvolger van zijn oudere broer Erwin Mesu, die de editie van 2015 won. Volgens de website Schaatspeloton.nl is AB Transportgroep de ploeg die met KC Boutiette en Chris Huizinga zowel de oudste als de jongste schaatser van het peloton in haar gelederen heeft.

De verschillende nationaliteiten zijn een bewuste keus. Wetenkamp: "We zijn ook een internationaal opererend bedrijf."