Drie restaurants in nieuwe Lekker 2017

Een bombardement aan welkomsthapjes, een prachtige vetdooradering en "alles Texel". Een aantal complimenten voor drie Texelse restaurants die zijn opgenomen in de Lekker 2017.

Bij Jef in Den Hoorn staat voor het zevende jaar in de Top 100 van de toonaangevende restaurantgids en stijgt van de 53ste naar de 46ste plaats. Vincent Eilandkeuken aan de Grensweg in De Dennen en restaurant Wambinge van Hotel Greenside in De Koog zijn nieuw in de Top 500. Rebecca, in 2016 nog opgenomen in de Top 500, wordt in de Lekker van 2017 niet meer vermeld.

De keurmeesters van de Lekker 2017 zijn lovend over de gerechten van de twee nieuwkomers. Bij Vincent Eilandkeuken van Vincent Hoekstra en Mirjam van der Ploeg moeten ze even zoeken voor ze het restaurant gevonden hebben, maar eenmaal op het terras weet een bezoeker volgens de keurmeesters niet wat hem of haar overkomt. "De ontvangst op het zonnige terras door Mirjam is allerhartelijkst en de groene omgeving is overweldigend mooi." Chefkok Dewi van der Plaats kookt klassiek Frans en gebruikt volgens de Lekker veel Texelse producten. Ze zijn onder de indruk van onder meer een "superverse krokant gebakken kabeljauw en een perfect gerijpte dry aged Texels rund met een prachtige vetdooradering en een iets te weeïge artisjokkenmousseline."

Bij restaurant Wambinge eveneens complimenten voor het gegeven dat van de amuses tot het nagerecht alles Texels is wat onder leiding van Gerjan en Karin Hebers en chefkok Melvin van Sambeek op tafel komt. Genoemd worden onder meer de garnalen van de TX65 ("lokaal gepeld en dus zonder conserveermiddelen"), een cocktailsaus van mayonaise met Texelse likeur en een Texels lam dat sappig is bereid. "Puur natuur, verfijnde smaken en veel bite."

Lekker is bij Bij Jef meteen onder de indruk van de smaken van de welkomsthapjes. De keumeesters zijn ook lovend over de lokatie. "SVH Meesterkok Jef Schuur en SVH Meestergastvrouw Nadine Mögling hebben iets memorabels neergezet. Een schitterend eethuis in een voormalige pastorie, ruim en strak modern ingericht met comfortabel meubilair." De bediening is accuraat en de serre en hotelkamers worden als uitnodigend omschreven.

Alle drie de restaurants krijgen van de Lekker een pluim voor de wijze waarop de gerechten met drank worden gecombineerd. De sommeliers weten passende combinaties te bedenken. Een glaasje Macvin de Jura van domaine Dugois bij een dessert van vijf Texelse kazen bij Bij Jef wordt als absolute top omschreven.