Kritiek op besteding winst Texelvignet

Het voornemen om acht ton van de extra inkomsten uit het Texelvignet te besteden aan andere doeleinden dan verbetering van de mobiliteit en de parkeervoorzieningen is verkeerd gevallen bij het Texels Ondernemers Platform (TOP). ''Ronduit teleurstellend."

Het plan van de gemeente om het betaald parkeren uit te breiden tot over het hele eiland, leidde in ondernemerskringen aanvankelijk tot veel weerstand. Met name gratis parkeren op de strandslagen wordt als een groot goed beschouwd. Het college van b en w ging hierover in gesprek met verschillende maatschappelijke organisaties op het eiland. Het argument waarmee b en w veel ondernemers over de streep wist te halen, was dat uitbreiding van betaald parkeren een extra prikkel zou zijn om het Texelvignet aan te schaffen en dus tot meer inkomsten zou leiden. Het zou nog meer geld opleveren als de prijs van het vignet zou worden verhoogd. Toen is een bovengrens van €20,- genoemd, daarboven zou als gastonvriendelijk worden ervaren. Op basis van gevoel overigens, er is volgens TOP geen onderzoek naar verricht. De weerstand bij veel ondernemers werd volgens TOP gebroken met de belofte dat de meeropbrengst ten goede zou komen aan verbetering van de mobiliteit. Dat is ook conform zoals is afgesproken in het raadsprogramma 2010-2014 (leidraad voor het gemeentebeleid in die periode). ''De inkomsten van het Texelvignet worden besteed aan parkeer of andere mobiliteitsvoorzieningen, van wegen tot groen vervoer; het vignet biedt ruimte aan de uitvoering van een mobiliteitsplan."

Mobiliteitsplan

"Het is teleurstellend dat het college de argumenten waarmee onder ondernemers draagvlak is gevonden voor uitbreiding van betaald parkeren, nu loslaat", verwoordt Michel Gregoire van TOP het ongenoegen van ondernemers. Van de €2,3 miljoen aan verwachte extra inkomsten, wordt €1,5 miljoen in het Mobiliteitsfonds gestort. "Hoe wil het college van dat bedrag bijvoorbeeld de 230 extra parkeerplaatsen die nodig zijn in Den Burg betalen?" Overigens wordt een aanzienlijk deel van de €1,2 miljoen die het vignet dit jaar al opleverde, ook niet besteed aan het mobiliteitsplan of parkeren. Al in 2012 signaleerde toenmalig raadslid Rikus Kieft (GL) dat "het wegwerken van het gat in de begroting het hoofddoel van het Texelvignet was geworden".

Dat b en w de ondernemers tegen de haren instrijken, kan volgens Gregoire nadelige gevolgen hebben voor de verwachte inkomsten. "Ondernemers zijn immers een belangrijke schakel bij het aanschaffen van het (digitale) Texelvignet."

Komende donderdagavond staat het besluit om de prijs van het Texelvignet met €5,- te verhogen op de agenda van de Raadscommissie, bij de bespreking van de Programmabegroting.