Den Helder wil buiten Den Helder een fuik maken als doseergebied voor de Texelse boot.
Den Helder wil buiten Den Helder een fuik maken als doseergebied voor de Texelse boot.

''Doseergebied" om Den Helder te verlossen van wachtrij naar Texel

Geen draaiende motoren voor de deur, vervuilde lucht en een negatief beeld over Den Helder, maar positieve beleving en gezelligheid voor de automobilisten die op weg zijn naar de Texelse boot.

Dat contrast schetst de Helderse wethouder Jacqueline van Dongen bij de dringende wens van Den Helder om verlost te worden van de toenemende wachtrijen en het plan om hiervoor buiten de stad een "doseergebied" aan te leggen. In zo'n gebied, mogelijk ergens tussen Julianadorp en Den Helder, wordt het toeristische verkeer naar Texel opgevangen, om vervolgens gedoseerd naar de veerhaven te worden geleid, zodat de binnenstad wordt ontzien. Het doseergebied (alleen voor toeristisch verkeer) moet geen kaal terrein worden, maar een sfeervol gebied waar mensen wat kunnen eten en waar schoon sanitair is. "Wij willen graag dat de Texelvakantie begint in Den Helder." Niet alleen de toenemende verkeersstroom door de stad, maar ook de parkeerdrukte baart Den Helder in toenemend mate zorgen. "De gemeente Texel wil stimuleren dat automobilisten hun auto in Den Helder achterlaten. Maar hier zijn we juist bezig om meer gratis parkeren te realiseren, zodat mensen meer aankopen in de binnenstad kunnen doen en meer en langer gebruik maken van onze horeca. Het is niet de bedoeling dat die plekken worden bezet door parkeerders naar Texel."

Uit studie blijkt dat de overlast voornamelijk wordt veroorzaakt door twee overbelaste kruisingen. Ongelijkvloerse kruisingen op die plekken, om verkeersstromen te scheiden, is een mogelijke oplossing die meerdere malen door TESO is aangedragen. Volgens directeur Cees de Waal moet rekening worden gehouden met het behoud van het beschermd stadsgezicht. "Naar mijn verwachting kan dit zodanig worden vormgegeven dat er geen sprake hoeft te zijn van een conflict. Voor alle partijen is het voorts van belang in gedachten te houden dat er jaarrond op dagelijkse basis tussen 6:30 en 21:30 uur gemiddeld genomen slechts twee tot drie voertuigen per minuut naar Texel rijden. Overlast op de N250 richting de veerhaven doet zich voor wanneer er sprake is een wachttijd bij de boot van langer dan een uur, dat is het afgelopen boekjaar bij minder dan 3% van de afvaarten het geval geweest. Het gaat dus om een probleem dat gemiddeld genomen gedurende ongeveer 4 uur per week aan de orde is, daarvoor dient een passend oplossing te worden geïmplementeerd die tevens een structurele oplossing biedt voor het verkeer vanaf Texel door Den Helder."