Drukte houdt aan, noodzaak 2e boot blijkt beter voorspelbaar

TESO zet komende zaterdag alsnog een extra boot in. Afgelopen zaterdag bleef dit achterwege, met als gevolg dat door de drukte de wachttijd in Den Helder opliep tot twee uur.

Het begin van de herfstvakantie leidde tot extra drukte. Op de afvaart van 10.30 uur moesten 14 auto's een afvaart wachten. Dit aantal is in de loop van de dag verder opgelopen, waarbij het hoogtepunt van de wachttijd volgens TESO lag om 15.30 uur, waarbij de wachttijd korte tijd steeg naar twee uur. Vervolgens is de wachttijd weer afgenomen en in de namiddag volledig opgelost. TESO bepaald de inzet van schepen op basis van het vervoersaanbod van voorgaande jaren, waarbij ook vergeleken wordt met vakanties en evenementen. In 2015 was in de vergelijkbare periode op de zaterdag geen inzet van twee schepen noodzakelijk. "De verwachting voor 2016 lag in dezelfde lijn. De realiteit is echter anders gebleken, het vervoersaanbod was veel hoger als verwacht, maar ook veel hoger dan in 2015. De trend van de zomer lijkt zich ook in de herfstvakantie te hebben doorgezet." Maar geheel onverwacht komt de drukte toch niet. Wie te rade gaat bij logiesverstrekkers, krijgt een duidelijker beeld van de oorzaken van de vervoersgroei, ook die van de afgelopen periode. De Krim is een grote speler en signaleert groei over een breed vlak, met name op de kampeerterreinen van Texelcampings is sprake van een enorme groei. Was daar een paar jaar geleden een camping nooit honderd procent vol, nu is er regelmatig niet één plek meer vrij. Daarnaast zijn er steeds meer auto's per boeking, ook bij kampeerders. Verder meer kortere verblijven, afwijkende aankomst- en vertrekdagen (niet alleen op maandag en vrijdag) en veel campers. Dat dit impact heeft op alle vervoersbewegingen is duidelijk. Ook voor De Krim geeft dit uitdagingen, met name bij het parkeren. Voor de herfstvakantie van regio Noord signaleerde De Krim voor het vakantiepark een stijging van ruim 20 procent overall in het aantal boekingen. Het mooie weer van de afgelopen weken leverde daar ook een grote bijdrage aan. De Krim maakt uit de boekingen ook op dat vooral komende zaterdag veel gasten vertrekken. Dusdanig veel dat de inschatting is dat zonder een extra boot wachttijden van Texel naar Den Helder zullen ontstaan. Temeer daar dit het laatste weekend is van alle seizoengasten op de alle campings."

TESO zou komende zaterdag aanvankelijk geen tweede boot inzetten, maar deze week is besloten zaterdag tussen 9.30 en 16.00 uur wel elk half uur te varen. Voor 2017 zal TESO ook op de zaterdag in de herfstvakantie een tweede boot inzetten.