Achter de schermen

Begroting

Veel dingen gebeuren één keer per jaar, en vaak is dat maar goed ook. Neem nu de presentatie van de gemeentebegroting. Een pak papier van 250 kantjes, vol cijfers, baten, lasten, optelsommen, taakvelden, overheveling projectbudgetten, afijn, de rest van de terminologie wil ik u besparen.

Maar goed, ik moest mij er toch in verdiepen, om zinnige vragen te stellen bij de presentatie van de Programmabegroting 2017, zoals het stuk officieel heet. Vergelijk het maar met Prinsjesdag, als de Texelse minister Dijsselbloem in krijtstreeppak met zijn beroemde koffertje uit de coulissen tevoorschijn komt en de camera's op zich weet gericht. Hier gaat Frank Kingma over de centen. De wethouder van Financiën kwam zonder koffertje, maar met Onno Werkman, het financiële meesterbrein van de gemeente. Al zo lang als ik dit jaarlijkse ritueel meemaak, zit deze ambtenaar aan de zijde van de wethouder om moeilijke vragen van de pers te beantwoorden. Hij kent de begroting zo ongeveer uit zijn hoofd en lepelt bedragen tot achter de komma op.

Er was nog iemand van de pers, een dame van de Helderse Courant. Ik had haar nog niet eerder op Texel gezien en ze had nog wat in te halen. Over hoe het nu zat met die nieuwe sporthal waarvoor de raad negen miljoen euro heeft uitgetrokken (inclusief de BTW nu), het te bouwen Onderwijscentrum voor de basisscholen en dat Texelvignet. En, wilde ze weten: hoeveel winst of verlies maakte de gemeente nu precies?

Ik pakte het persbericht er bij: "College presenteert sluitende begroting", stond er boven. Waar een bedrijf niet zonder winst kan bestaan, is het blijkbaar nieuws als de gemeente quitte draait. De uitleg van de wethouder maakte duidelijk dat het eigenlijk wel een prestatie is dat de gemeente op nul uitkomt. Bij het verschijnen van de meicirculaire (waarin het Rijk de gemeenten informeert over de hoogte van de algemene uitkering, etc.) zag het er nog weinig rooskleurig uit. Maar inmiddels draait de economie beter en met de verkiezingen in aantocht, had de regering zich in de septembercirculaire genereus getoond. Een meevaller van negen ton. Elk jaar? "Nee, verspreid over vier jaar." Toch een aardig bedrag, maar niet voldoende om de sporthal, de nieuwe basisschool, etc. te bekostigen. Het Texelvignet kwam als het konijn uit de hoge hoed. Liefst €2,3 miljoen aan extra inkomsten in 2017 verwacht. De raad had al besloten over het hele eiland betaald parkeren in te voeren, dat rechtvaardigt volgens Kingma een verhoging van €15,- naar €20,-. Maar niet alles vloeit in de Mobiliteitspot, acht ton (jaarlijks) wordt besteed aan nieuwe projecten. Mijn stelling dat de gemeente een nieuwe koe heeft, die naar believen is uit te melken, deelde Kingma niet. Hij zag er een instrument in om ambities te realiseren, zonder dat bijvoorbeeld de woonlasten extra moeten worden verhoogd. Tja, het is maar net hoe je het bekijkt.

Gerard Timmerman