De Jan Drijverschool sloot in 2013 haar deuren.
De Jan Drijverschool sloot in 2013 haar deuren. Foto: Pip Barnard

Nieuwe functies voor leegstaande scholen

De raad buigt zich binnenkort over een nieuwe bestemming voor drie voormalige scholen. Het gaat hierbij om de toenmalige schoolgebouwen van de Jan Drijverschool aan de Naalrand in Den Hoorn, De Akker aan de Kotterstraat in Oosterend en de Kompasschool/ Stella Maris aan de Molenstraat in Den Burg.

Twee van de drie schoolgebouwen staan leeg en dit levert een risico van verloedering en overlast voor de omgeving op. Het in gebruik geven van een gemeentelijk gebouw aan maatschappelijke initiatieven lost dit risico grotendeels op, zo leert de ervaring in Den Hoorn waar tegenwoordig 't Drijverhuus en de Verzamelpost zijn gevestigd. Er blijft dan echter een financieel risico bestaan voor de gemeente. Het exploiteren van vastgoed is geen kerntaak van de gemeente. In vervolg op het algemene advies over de wijze waarop gemeente zou moeten handelen in het geval maatschappelijk vastgoed leeg komt te staan, adviseert het college de raad om drie vrijgekomen schoollocaties een andere toekomstbestendige functie te geven.

Op de locatie Jan Drijverschool aan de Naalrand in Den Hoorn kan dan een woonzorgcomplex met 24 tot maximaal 32 appartementen gebouwd worden. Voor de locatie De Akker aan de Kotterstraat in Oosterend is een concreet initiatief voor de realisatie van zestien seniorenwoningen. Voor de locatie voormalige Kompasschool/Stella Maris aan de Molenstraat in Den Burg tenslotte stelt het college zakelijke dienstverlening te huisvesten die op dit moment onderdak vindt op een bedrijventerrein.

Gymzaal

De plannen voor Den Hoorn kwamen vorige week al ter sprake in de plannen van Omring. 't Drijverhuus is echter niet alleen in gebruik voor culturele doeleinden, de gymzaal wordt door de gymafdeling van ZDH nog intensief gebruikt. Er rijst dan ook de vraag wat er met de gymzaal gebeurt. "We wachten nu eerst op een positief besluit van de gemeenteraad. Na een positief besluit volgt er een haalbaarheidsonderzoek naar onderstaand plan. Het is op dit moment dus veel te vroeg om iets over de gymzaal te kunnen zeggen", vertelt Job Leeuwerke van Omring. Ook burgemeester Uitdehaag heeft woorden van gelijke strekking. "Ik kan me voorstellen dat bij plannen het huidige pand verdwijnt, maar of de gymzaal dan blijft staan kan ik nu niet zeggen. Ik kan ook niet zeggen dat die verdwijnt, simpelweg omdat daar nog niets over besloten is."

De gemeenteraad staat sowieso voor een aantal interessante keuzes. Het college stelt de raad voor de notitie Naar een toekomstbestendige invulling van vrijkomend maatschappelijk vastgoed vast te stellen, en opdracht te geven om vrijkomend gemeentelijk vastgoed een nieuwe functie te geven.

De notitie schetst het perspectief voor herbestemming van gebouwen of locaties die vrijkomen. In het geval dat een schoolgebouw vrijkomt heeft de gemeente een actieve rol in de herbestemming. Het college lijkt hiermee alvast vooruit te lopen op de komst van een mogelijk onderwijscentrum in Den Burg. Er komen dan flink wat schoolgebouwen leeg te staan.

Naast de gemeente-eigendommen speelt de gemeente een faciliterende rol wanneer de functie van een kerk gewijzigd wordt. De kerken zijn geen eigendom van de gemeente, maar spelen wel een belangrijke rol in de vitaliteit en leefbaarheid van het dorp.

Het college stelt de gemeenteraad voor om in te stemmen met de plannen voor herbestemming, die verder nog erg pril zijn.