Monica Ralling:
Monica Ralling: "Samenwerking is de enige manier om de juiste balans te vinden." Foto: Eigen foto

"Nooit vergeten hoe uniek dit eiland is"

We spreken met Monica Ralling, sinds anderhalf jaar actief als Coördinator communicatie & educatie bij Nationaal Park Duinen van Texel. Een uitdagende baan noemt ze het zelf. "Maar daarom juist leuk."

"Ik zie het als een uitdaging om in de communicatie rond het nationaal park een goede balans te vinden tussen aandacht voor de bijzondere natuurwaarden en aandacht voor manieren om deze prachtige natuur te beleven. De één wil totale rust, de ander gaat vogels spotten en weer een ander gaat hardlopen of mountainbiken. Ook in de verkiezing 'mooiste natuurgebied van Nederland', waar Texel in het samenwerkingsverband het Nederlandse Waddengebied genomineerd is, speelt die balans een belangrijke rol. Heb je eigenlijk al gestemd?" vraagt Monica met een lach op haar gezicht. "Om het Nationaal Park Duinen van Texel op de kaart te zetten belichten we unieke eigenschappen van het gebied. Zo is De Slufter bijvoorbeeld een uniek natuurgebied met smalle kreken en kwelders vol paars bloeiende lamsoren. Texel onderscheidt zich als een uniek vogelgebied, waar ruim 380 verschillende vogels zijn waargenomen. Geen enkele gemeente in Nederland heeft dat. Sommige vogels keren nooit meer terug, als ze eenmaal verstoord zijn. Daarom is het altijd zoeken naar de juiste middenweg." Volgens Monica is samenwerking de enige methode om deze balans te vinden. De ondernemers spelen hierin een belangrijke rol. "Zij kunnen fungeren als gastheer van het Nationaal Park, een win-win-situatie. In het voorjaar starten we met een cursus gastheerschap. Deze cursus is interessant voor alle bedrijven en instellingen die zich betrokken voelen bij recreatie en toerisme in en rond het nationaal park. Zowel voor eigenaren, als medewerkers is deze cursus een echte aanrader." Het idee er achter is om meer kennis te krijgen over de flora, fauna en cultuurhistorie van Texel en elkaar te versterken in de dienstverlening. Logiesverstrekkers of restaurants kunnen het Nationaal Park uitdragen door hun klanten te attenderen op de mooiste plaatsen van het Nationaal Park.
Het verhaal van Monica klinkt plausibel en logisch. Toch weet ook zij dat het allemaal wat gecompliceerder ligt. "Soms zit er oud zeer of bestaat het beeld dat het nationaal park zelf de regels bepaalt. Dat doen we niet. Als nationaal park zijn we een beschermd natuurgebied met bijbehorende regelgeving. Ook als het nationaal park zou uitbreiden op Texel met gebieden van bijvoorbeeld Natuurmonumenten, veranderen de bestaande regels voor deze gebieden niet. Onduidelijkheid hierover leidt soms tot de nodige discussies. Hier heb ik dus nog wel werk te doen! Aangezien de natuur één van de trekkers van het eiland is, moeten we die beschermen en proberen beter door te geven aan een volgende generatie. Doe er je voordeel mee, ook als ondernemer. De gastheercursus die in het voorjaar van start gaat, is met name bedoeld om met elkaar te werken aan gezamenlijke arrangementen of samen te werken aan het behoud van de natuur. Met zijn allen kom je verder. En de ondernemer kan juist zijn voordeel halen uit de aantrekkingskracht van het nationaal park. Een voorbeeld van die goede samenwerking is de TESO. Op de nieuwe boot hebben wij met de hulp van een andere actieve gastheer, het Vogelinformatiecentrum, natuurbeelden verzorgd voor de grote digitale schermen op de Texelstroom. De TESO biedt hun gasten tijdens de bootreis een extra voorziening en ondertussen zijn ze ambassadeur voor het Nationaal Park." Lees het volledige interview op www.top-texel.nl.