Cigarbox Henri, spelend op een zelfgemaakte Cigarbox Guitar.
Cigarbox Henri, spelend op een zelfgemaakte Cigarbox Guitar.

Gitaar van sigaardoos

Gitaar spelen op een zelfgemaakte Cigarbox Guitar (CBG). Zaterdagmiddag 29 oktober is er in het Eierlandsche Huis een workshop CBG bouwen.

De workshop, georganiseerd door Ed van Bommel, wordt gegeven door Cigarbox Henri. Henri speelt en maakt al sedert vele jaren deze instrumenten. Deelnemers leren de basisbeginselen van het maken van een CBG. Sterker nog: ze gaan er zelf een maken en leren er ook op spelen. Kosten workshop €85,- incl. materialen, koffie/thee, instructie en les. Een CBG bestaat uit één tot zes snaren, maar de meest gebruikte is de driesnarige. Maar ook de éénsnarige Diddley Bow wordt veel gemaakt en bespeeld. Een CBG wordt meestal voor blues en rock gebruikt, maar ook folk kan er goed op bespeeld worden. Ze kunnen akoestisch en versterkt gemaakt worden. Zoals het er nu uitziet start de workshop om 14.00 uur. Maar dat kan nog veranderen als het aantal deelnemers toeneemt.

Deze workshop staat open voor iedereen, ook voor niet Texelaars. Opgave via tel. 136448, email keidel@texel.com of via de Facebookpagina.

De workshop wordt omlijst met een tweetal optredens van Ed van Bommel met de mannen, kortom Sloppy Tom & The Silent Partners. De partners bestaan uit Cigarbox Henri op diverse gitaren, washboard, cajon en zang, Cary "Bluesbird van Rheenen, de "beste bluesmondharmonica speler uit Den Haag" en good old Gerard Smeenk op de viool. Sloppy Tom speelt op diverse gitaren, harmonica, cajon en zang. Op vrijdagavond 28 oktober vanaf 21.00 uur in Het Vooronder van Havenhotel Texel in Oudeschild en zaterdagavond spelen vanaf circa 22.30 uur in Eetcafe De Rog in De Cocksdorp.

In dezelfde formatie spelen ze ook op Struun. Het repertoire loopt uiteen van "dampende blues tot stevige rock en melancholische folkrock".