Vogelaars bekijken de blauwstaart in De Dennen.
Vogelaars bekijken de blauwstaart in De Dennen. Foto: Marc Plomp

Op zoek naar blauwstaart in bos

Een blauwstaart, rode wouwen en een woestijntapuit. Het waren een aantal bijzondere vogels die de afgelopen dagen werden waargenomen tijdens het Dutch Birding Weekend dat op het eiland plaatsvond.

Tussen de 650 en 750 mensen waren afgekomen op het evenement van de Dutch Birding Association en het Vogelinformatiecentrum Texel in De Cocksdorp. Volgens Marc Plomp, een van de organisatoren, was het niet eerder zo druk tijdens het jaarlijkse vogelweekend.

De vogelaars maakten diverse excursies over het eiland en woonden lezingen bij in het Eierlandsche Huis in De Cocksdorp. Speciale aandacht was er voor de bladkoning, een vogel die zich geregeld laat zien en horen in Dorpzicht. De blauwstaart werd waargenomen in de Dennen ter hoogte van de Boodtlaan in De Koog en de woestijntapuit werd gezien bij de Hoofdweg in polder Eierland.

Dat leidde tot een hoop auto's die achter elkaar in de berm werden geparkeerd waarna vervolgens op de social media over de verkeersveiligheid werd gemopperd. Een reageerder merkte op de social media ook op dat vogelaars "niet eerst een geschikte parkeerplek gaan zoeken als ze maar gemiddeld anderhalve minuut de tijd hebben om een bijzonder vogeltje te zien."

De blauwstaart werd zondagavond uitgeroepen tot de meest zeldzame soort die gezien was. De prijs voor de meest zeldzame soort (een verrekijker van Swarovski) ging naar de ontdekkers van de woestijntapuit en dat waren Arend Wassink en Ruud Brouwer. De ontdekker van de blauwstaart was zondagavond niet meer aanwezig waardoor de prijs naar de ontdekkers van de woestijntapuit ging. Nils van Duijvendijk (rechts) won zaterdagavond in het Eierlandsche Huis een wedstrijd vogels raden.