Deelnemers aan het symposium nemen met elkaar door wat in kleine groepjes is besproken.
Deelnemers aan het symposium nemen met elkaar door wat in kleine groepjes is besproken. Foto: Jeroen van Hattum

"Maak met elkaar één Texels beheerplan"

Geen idee was te gek, het werd zelfs op prijs gesteld tijdens een symposium dat boswachter Erik van der Spek van Staatsbosbeheer vrijdag hield bij Ecomare. Dat was ter gelegenheid van zijn 40-jarig dienstverband bij de overheid.

Enkele tientallen Texelaars waren aanwezig om vrijuit te brainstormen over diverse zaken die van belang zijn voor een nieuw beheerplan dat Staatsbosbeheer komend jaar voor Texel gaat opstellen. Het was niet de eerste keer dat Van der Spek een jubileum met een symposium vierde. Bij zijn 25-jarig dienstverband deed hij hetzelfde, toen over de toegankelijkheid van de natuur voor mensen die mindervalide of gehandicapt zijn. Dat symposium vormde toen mede de aanzet voor het mindervalidenpad naar de Slufter en hekken bij afrasteringen waar mensen in een rolstoel doorheen kunnen.

De aanwezigen bogen zich vrijdag over de vraag hoe om te gaan met bijvoorbeeld het vasthouden van zoet water, de omgang met het Kamperfoeliebos in De Koog, stuifkuilen, herstel van duinvalleien, recreatie, begrazing in natuurgebieden en meer bekendheid voor het rondje De Koog. Dé oplossing voor problemen hoefde niet te worden gevonden; het ging erom dat al pratend en brainstormend met elkaar in kleine groepjes ideeën op tafel kwamen.

Van der Spek had mensen van diverse organisaties gevraagd om mee te denken en het was juist de combinatie die tot ideeën moest leiden. Het bood ook de gelegenheid aan mensen die in de praktijk niet dagelijks met elkaar om tafel zitten om met elkaar in contact te komen.

Een van de ideeën die naar voren kwam, was dat het niet verkeerd zou zijn als Staatsbosbeheer, het hoogheemraadschap, het nationaal park, Rijkswaterstaat en Defensie tot één gezamenlijk beheerplan voor hun terreinen op Texel komen. De verschillende organisaties werken momenteel allemaal aan herziening van hun eigen plannen, waardoor het moment geschikt is om samen op te trekken.

Een idee dat vervolgens bij de gesprekken naar voren kwam, was om een splitsing te maken in beheerplannen an sich en plannen met daarin de visies die de verschillende organisaties op de omgang met hun gebieden hebben. Ander idee was dat elke instantie dezelfde begrippen en zelfstandige naamwoorden in de plannen gaat gebruiken om meer op elkaar afgestemd te raken. Gespreksleiders hielden alle ideeën die naar voren kwamen bij op papier, zodat er later een bundeling van gemaakt kan worden.

Trudy van der Zanden, gebiedsmanager van de regio Noord-Holland-Noord van Staatsbosbeheer, zette Van der Spek in het zonnetje voor zijn jubileum. Arnold Langeveld, voorzitter van LTO-KAVB Texel, had eveneens lovende woorden. Hij liet niet onbenoemd dat de landbouw en Staatsbosbeheer nog wel eens de degens kruisen als de belangen tegenstrijdig zijn, maar dat hoeft een goede verstandhouding niet in de weg te staan.

Erik van der Spek trad in juni 1978 in dienst bij Staatsbosbeheer op Texel. Voor die tijd zat hij in dienst en de diensttijd telt ook mee bij het jubileum van veertig jaar bij de overheid. Van der Spek liet weten graag nog een aantal jaar door te gaan bij Staatsbosbeheer.