Jochem Myjer in actie tijdens de try-out in Klif 12 in Den Hoorn.
Jochem Myjer in actie tijdens de try-out in Klif 12 in Den Hoorn. Foto: Ed Witte

Liefde voor Texel

Cabaretier Jochem Myjer heeft drie succesvolle try-outs van zijn nieuwe voorstelling 'Adem in adem uit' gehad in theater-restaurant Klif 12 in Den Hoorn.

De vraag is wat er in de uiteindelijke voorstelling overblijft, maar in de try-out zaten opvallend veel elementen waarin hij de liefde aan 'zijn' Texel verklaarde. Getuige de reacties in de zaal met voornamelijk Texelaars was die liefde wederzijds.

Myjer was lekker op dreef en leek al vrijwel klaar voor de eerste voorstelling die op 18 januari in Zwolle plaatsvindt. Dat moet ook wel, want de verwachtingen zijn hooggespannen. Vrijwel alle voorstellingen zijn uitverkocht.

Myjer speelde de voorstelling in een sfeer van 'Texelaars onder elkaar' en zocht regelmatig contact met de zaal om dat gevoel te benadrukken. Een Texelse die aan het begin van de voorstelling een foto maakte ('voor mijn dochter haar CKV') was aan de beurt. Myjer liep de zaal in om haar telefoon te pakken en ze mocht iemand kiezen die hij 'voor straf' ging bellen. Dat werd Ronald Biesboer die, ongetwijfeld tot zijn spijt, de telefoon niet opnam.

Myjer sprak zijn voicemail in en imiteerde Willibrord Frequin: 'Hé, Ronald, met Willibrord, zal ik jou eens wat vertellen jongen, die hele Zilte Zaken van jou is gewoon één grote oplichterij weet je dat?'. Overigens legde hij daarna uit dat er na de show wel gelegenheid was om foto's te nemen.

Restaurant Bij Jef, Cor van Heerwaarden en een garnalenvisser kwamen voorbij en hijgend na een inspanning refereerde Myjer aan een pikant actueel nieuwtje over een Texelaar dat momenteel over het eiland rondgaat "Ja joh, ik weet écht alles hier, ik zit in allerlei Texelse groepsapps." Myjer besloot de voorstelling in een shirt met opschrift 'I love Klif 12 en jullie waren fan-tas-tisch'. En dat gevoel was wederzijds getuige de staande ovatie van de zaal.