De stemming zit er goed in bij de verkiezing van het lekkerste bockbier van Nederland. Links Texelaar Dick Oudendag, rechts Ron Folkers uit Almere.
De stemming zit er goed in bij de verkiezing van het lekkerste bockbier van Nederland. Links Texelaar Dick Oudendag, rechts Ron Folkers uit Almere. Foto: Gerard Timmerman

Ruiken en proeven voor "Lekkerste Bockbier"

De één houdt meer van zoet, de ander meer van bitter. Smaken verschillen. Maar bij al die uiteenlopende voorkeuren tijdens de verkiezing van "Het Lekkerste Bockbier van Nederland 2016" in de Texelse Bierbrouwerij is er ook een grootste gemene deler: Bronkhorster IJsselbock, winnaar van de eerste prijs.

Het is zaterdag een drukte van de belang in de brouwerij. In totaal doen 120 liefhebbers mee aan de grootste blindproeverij van Nederland, waarbij vijftig verschillende bockbieren worden geproefd. Dé consumententest bij uitstek voor bockbier, brouwers hechten er grote waarde aan. Deelnemers komen van heinde en verre naar Texel om mee te doen aan de smaaktest. Ron Folkers uit Almere doet al voor de zestiende keer mee, zoals veel andere proevers er ook al vaker bij zijn. Hij is een echte liefhebber van bockbier. "Het is lekker, een mooi seizoensproduct en het wordt gebrouwen in relatief kleine brouwerijen." Echt klein kun je de Texelse brouwerij overigens niet meer noemen, waar de jaarproductie van Tessels bier naar verluidt richting de drie miljoen liter gaat. Het gaat er serieus aan toe bij deze proeverij. De flesjes bier worden in een aparte ruimte gekoeld. "Op zeven graden Celsius", legt spreekstalmeester Hans Glandorf uit. Bijna geen bierfeestje waar deze kenner van speciaalbier niet ontbreekt. De proevers zitten aan lange tafels in de brouwerij, in de afdeling waar het bier wordt gebotteld. Als de ene groep van zestig man er een stuk of zes, zeven heeft geproefd, mogen ze even bijkomen en start de andere groep. Op de achtergrond de armen van de robots, die in de bottelarij worden gebruikt.

Het inschenken gebeurt achter gesloten deuren, buiten het gezichtsveld van de proevers worden de glaasjes volgetapt door een legertje gelegenheidskelners. Waarna ze in colonne naar binnen lopen en de proevers de biertjes krijgen geserveerd. Dick Oudendag, één van de circa tien Texelse proevers, vouwt de handen rond het glas. ''Het bier is wat aan de koele kant. Bock moet je niet te koud drinken." Door het iets op te warmen, komen de aroma's beter vrij. Er wordt geroken, gekeken en geproefd. En daarna worden de punten genoteerd. Achter een nummer, want ze weten niet welk biertje ze proeven. Dat kunnen ze maandag nalezen op internet. Folkers heeft er wel eentje herkend. "Die van Jopen heb ik al geproefd. Maar dit is geen wedstrijd bier herkennen, we hoeven alleen maar te proeven." Het biertje dat nu wordt geproefd, wordt niet herkend, maar valt gemiddeld wat minder in de smaak. Oudendag noteert een 6,5, zijn overbuurman een 6,8. Tijdens een eerde ronde heeft hij al een 8- gegeven. "Het gaat er om dat de smaak in balans is, de verhouding tussen zoet en bitter." Maar gemiddeld genomen zijn de proevers goed te spreken over de kwaliteit van het bockbier, de verschillen tussen de favorieten zijn zelfs miniem.

Gastheer Maurice Diks van de Texelse Bierbrouwerij beleeft een mooie dag, in vele opzichten. "Prachtig toch, zoals hier 120 proevers bezig zijn." Texels Bock heeft het op eerdere proeverijen bijzonder goed gedaan. Drie keer een eerste prijs, drie keer een tweede prijs en vier keer een derde prijs. En veertien (van de vijftien) keer in de finale, dus bij de zes lekkerste bockbieren. Diks valt ook nu in de prijzen. Hij mag de tweede prijs in ontvangst nemen, de derde prijs was voor de Gulzige Gans. Texels Stormbock eindigde in de categorie zware bieren bij de eerste vijf. In deze categorie eindigde Walhalla Heimdal als eerste, Christoffel Brouwerij als tweede en Johannitter van Jopenbrouwerij als derde.