Piet Kingma zoals velen hem kennen: achter zijn drumstel.
Piet Kingma zoals velen hem kennen: achter zijn drumstel. Foto: collectie Familie Kingma

Drummer Piet Kingma heeft in vrijwel elk zaaltje wel gespeeld

Geen drummer op Texel die zoveel heeft opgetreden als Piet Kingma. Hij maakte onder meer furore met de Rhytmische Eilanders en Humpie Dumpie.

Piet Kingma was dertien toen hij in 1947 vanuit Java naar Nederland vertrok. Van zijn geboorteplaats Bandung resteerden slechts vage herinneringen, verdreven door het gedwongen leven in de kampen. Hij kwam terecht bij zijn grootouders in het Friese Giekerk. "Ik kon helemaal niets, in de kampen kreeg je geen scholing, dus ik kon niet lezen, schrijven en rekenen." Pas in 1949, nadat zijn vader was overleden, kwam hij in weer in contact met zijn Indische moeder. Ze bleek op Texel te zijn gerepatrieerd.

Piet was niet eerder op het eiland geweest, maar het leven beviel hem goed. Hij werd snel opgenomen door de Texelaars en kreeg veel vrienden. Zodoende kwam hij als tamboer bij de fanfare. Hij kon geen noot lezen. "Ik liet een vriend van mij voorslaan en dan sloeg ik hem na. zo leerde ik al die marsen uit mijn hoofd." Hij had diverse baantjes en raakte uiteindelijk bij aannemer Daalder aan het werk. Hij hielp onder meer bij de versterking van de dijk. Zo ontmoette hij Kees Witte, trompettist bij de Rhytmische Eilanders, die op zoek was naar een drummer. En na veertien dagen repeteren met Kees Witte en Benny en Janny Beumkes speelde hij als 18-jarige in het Casino. Accordeonist en stukadoor Tom van der Wulp leerde hem ook stukadoren. Kingma speelde op dans- en toneelavonden, bruiloften, partijen, etc. Niet zelden tot diep in de nacht, om 's morgens vroeg uit bed te stappen voor het gewone werk. Hij hield dat ritme jaren vol. Toen de Rhytmische Eilanders na tien jaar stopten, ging hij verder met The Shallows, met Jan van der Kerkhof, Tonnie Reij en Ed Drijver. Later speelde hij met accordeonist Hennie Kok, in het seizoen aangevuld met zangeres Nel Bruin.

In de jaren zeventig vormde de drummer met Frans Pieterse duo Humpy Dumpy. Ze traden veertig jaar met elkaar op en later ook met Lies erbij als zangeres. Ze speelden op heel Texel: "Geen zaal waar ik niet heb gespeeld", zei hij in een interview. Nadien drumde hij zijn partijtje mee met het Visserskoor en het Smartlappenkoor, waarvan hij vorig jaar op zijn 80ste afscheid nam. Vorig jaar vierde hij en zijn vrouw Hennie, met wie hij vijf kinderen kreeg, hun zestigjarige huwelijksfeest.

Piet Kingma overleed op 2 oktober. Hij werd 82 jaar.