Het Maartenhuis bedankt de bouwers voor de nieuwbouw.
Het Maartenhuis bedankt de bouwers voor de nieuwbouw. Foto: Jeroen van Hattum

"Bouwterrein is altijd opgeruimd"

Het viel hem al meermalen op, vertelde Franck van den Broeck gisterochtend bij de viering van het hoogste punt van de nieuwbouw van het Maartenhuis: het bouwterrein wordt altijd keurig opgeruimd achtergelaten.

Een teken dat het goed zit met de bouw, aldus de directeur van de leefgemeenschap aan de Ruijslaan bij De Koog. "Alles gaat volgens planning en zaken worden op maat geleverd." Een half jaar geleden begon bouwbedrijf Frans Zegel uit Oudeschild met de bouw van het nieuwe 32 meter lange en 47 meter brede nieuwe woonhuis Iona. Dat gaat plaats bieden aan twaalf bewoners. Het nieuwe huis staat naast huis Michaël dat tien jaar geleden als laatste woonhuis op het terrein van het Maartenhuis in gebruik werd genomen.

Van den Broeck prees de wijze waarop de bouwers verantwoord en duurzaam met grondstoffen omgaan. "Er is ook weinig afval en dat past bij de filosofie van het Maartenhuis om verantwoord met de aarde om te gaan." Iona wordt duurzaam en energiezuinig. Het huis krijgt onder meer een lucht/water warmtepomp waarmee warmte aan de buitenlucht wordt onttrokken. De warmte wordt vervolgens gebruikt om het huis via vloerverwarming en convectoren op temperatuur te houden. Installatie Groep Texel (CVI, VEM en VTI) zorgt voor de duurzame voorzieningen.

De bewoners van de leefgemeenschap en aanverwanten kwamen donderdagochtend zingend en muziekmakend het bouwterrein op om de bouwers te bedanken. De bouwers kregen zelf ook allemaal een papier in handen om een lied mee te zingen. André van der Wolk en Ineke de Lange, bewoners van het Maartenhuis, boden het traditionele pannenbier aan. "Texels bier voor een Texelse aannemer van een Texelse opdrachtgever", aldus Van den Broeck. Het nieuwe woonhuis biedt plaats aan een aantal mensen die nu al bij het Maartenhuis wonen (onder wie de bewoners van huis Maarten) en er is ruimte voor een aantal oud-Texelaars om terug te keren naar het eiland. Volgens Van de Broeck is de nieuwbouw in februari klaar.