Het Waddengebied is genomineerd voor de verkiezing van het Mooiste Natuurgebied van Nederland.
Het Waddengebied is genomineerd voor de verkiezing van het Mooiste Natuurgebied van Nederland. Foto: Pieter de Vries

Wad in race voor titel

Mooiste Natuurgebied

Het Nederlandse Waddengebied is genomineerd voor de verkiezing van het Mooiste Natuurgebied van Nederland. Tot en met 31 oktober kan er gestemd worden op de website www.mooistenatuurgebied.nl.

De verkiezing is een initiatief van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. In totaal zijn dertien natuurgebieden in de race voor de titel. De staatssecretaris zegt met de publieksverkiezing Nederlanders meer te willen betrekken bij de natuur. De drie gebieden met de meeste stemmen ontvangen volgens Economische Zaken elk een bedrag van maximaal drie ton om te investeren in kwaliteitsverbetering van hun gebied. Ook worden de winnaars de komende jaren in binnen- en buitenland gepromoot als "iconen van de Nederlandse natuur". Naast de drie gebieden die door het publiek worden gekozen, kan de vakjury nog een vierde gebied aanwijzen.

Het Waddengebied is voorgedragen door onder meer nationaal park Duinen van Texel, nationaal park Schiermonnikoog, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en diverse organisaties achter de Werelderfgoedstatus. Het genomineerde gebied beslaat de Waddenzee, de Waddeneilanden, de kustzone van de Noordzee en de Friese kust. Ook de Dollard bij Groningen is inbegrepen. Volgens het zogeheten bidbook dat voor de nominatie werd gemaakt, trekt het Waddengebied jaarlijks tien miljoen toeristen, telt het zo'n vijftig miljoen overnachtingen en dertig tot veertig miljoen dagjesmensen. Dat heeft volgens het bidbook een geschatte jaarlijkse toeristische omzet van drie tot vijf miljard euro.

Volgens Han Lindeboom, voorzitter van het nationaal park op Texel, mag het Nederlandse Waddengebied niet ontbreken op het lijstje van natuurgebieden van wereldklasse. "Een belangrijk deel van de wereldpopulatie van trekvogels gebruikt het wad als tankstation tijdens de trek. Voor de zes miljoen vogels die jaarlijks in dit gebied broeden of overwinteren is het een onmisbare schakel om te overleven. En meer dan dertigduizend zeehonden vinden er rust en ruimte."

In het bidbook worden ook meteen een aantal zaken beschreven waaraan de organisaties die het Waddengebied hebben aangemeld het geld eventueel willen besteden. Dat zijn onder meer een film die Ruben Smit (maker van de veelgeprezen film De Nieuwe Wildernis) over het Waddengebied aan het maken is. Die film wordt gezien als een uitzonderlijke kans om het Waddengebied internationaal in de markt te zetten. Andere ideeën zijn één overkoepelde website voor alle campagne-activiteiten rondom de Waddenzee als Werelderfgoed, een natuurreisgids en een route-app waarop bezoekers routes in het Waddengebied kunnen downloaden. De nominaties leidde de afgelopen dagen tot positieve reacties op de sociale media, maar ook tot oproepen om juist niet te gaan stemmen vanuit de zorg dat een uitverkiezing tot meer beperkingen gaat leiden.

De andere genomineerde gebieden zijn de Biesbosch, nationaal park Drentsche Aa, De Friese WIJlanden, Grenspark Limburg, nationaal park Heuvelrug, nationaal park Hollandse Duinen, nationaal park Nieuw Land, nationaal park Oosterschelde, Saba, Van Gogh Nationaal Park, de Veluwe en de Weerribben.