Eén van de ambities van Omring is een ingrijpende verbouwing van de Gollards.
Eén van de ambities van Omring is een ingrijpende verbouwing van de Gollards. Foto: Omring

Veranderende zorg basis nieuw- en verbouw

Veranderingen in de zorg staan aan de basis van de grootscheepse nieuw- en verbouwplannen van Omring, in samenwerking met Woontij.

Regiomanager Texel Katrijn van der Vlerk van Omring: "Mensen blijven steeds langer thuis wonen. Zonder indicatie kom je niet meer in het verzorgingshuis. Dat betekent voor verzorgingshuizen zoals de Gollards dat ze hun oorspronkelijke bewoners aan het verliezen zijn. Verandering is ook dat er in de loop van de tijd in de Gollards meer mensen met een zwaardere, complexere zorgvraag zijn gekomen. Mensen met dementie, van licht tot zwaar, en somatische beperkingen. Het verzorgingshuis is daar nu niet meer zo geschikt voor en moet worden aangepast om duurzame huisvesting te bieden." De huidige Omringlocatie voldoet volgens Victor van Dijk, voorzitter van de Raad van Bestuur van Omring wel aan alle regels en is op zich prima. "Maar in de loop der jaren zijn de woonwensen en het overheidsbeleid veranderd. Mensen willen bijvoorbeeld graag een ruimere studio of appartement. Dat is logisch. Daarom willen we behalve een nieuwe locatie bouwen ook graag de Gollards verbouwen. We zijn ervan overtuigd dat we samen met Woontij dankzij onze plannen op het eiland gevarieerde, passende en toekomstbestendige huisvesting kunnen bieden."

"De Gollards ligt op een fantastische locatie, die heel waardevol is. We willen graag op die plek verbouwen." Daarbij gaat het gebouw flink op de schop. De huidige 105 kamers worden omgebouwd tot 56 appartementen. De nieuwe behuizing wordt geschikt gemaakt voor mensen dementie, van licht tot zwaar, en voor mensen met een zware lichamelijke zorgvraag. De verbouwing, die in twee fases zal worden uitgevoerd, is dermate ingrijpend, dat bewoners er niet kunnen blijven. Daarom is de keus gemaakt om eerst op het "Landje van Pelgrim" op de hoek Gasthuisstraat-Pontweg in samenwerking met Woontij een gebouw te ontwikkelen met 32 tweekamerappartementen voor mensen met dementie of met een lichamelijke zorgvraag, een tweede gebouw me 24 appartementen met driekamerappartementen voor senioren die wat minder zorg nodig hebben. Als dat klaar is, kunnen mensen uit de Gollards daar worden ondergebracht. Als de verbouwing van de Gollards is afgerond kunnen ze weer terug, of blijven, al naar gelang hun eigen voorkeur. Met de locaties de Gollards en de nieuwe appartementen aan de Pontweg worden volgens Omring dezelfde doelgroepen bediend, mensen met dementie en/of een zware lichamelijke zorgvraag.

Over de samenwerking met Woontij zegt Van Dijk: "We zien een optimale kans om samen te werken. De ideeën van Woontij en Omring passen heel goed bij elkaar. Onze visie is erop gericht dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Met onze wijkverpleging, tijdelijk verblijf en het dementieteam dragen wij hier op Texel veel aan bij. Maar soms kan het thuis niet langer en dan is het nodig om een andere oplossing te zoeken". Jan van Andel, directeur van Woontij: "Woontij richt zich vooral op de huisvesting van mensen met een bescheiden inkomen. We vinden dat voor iedereen in elke levensfase geschikte woonruimte beschikbaar moet zijn. Woontij heeft diverse wooncomplexen gerealiseerd die geschikt zijn voor huurders met een zorgvraag. De nieuwe plannen met Omring zijn hierop een zeer gewenste toevoeging voor de Texelse ouderen. We hebben verschillende locaties bekeken en deze, op de hoek Pontweg-Gasthuisstraat, past heel goed bij wat we willen."

Wie op de hoogte blijven van alle bouw- en verbouwplannen kan de website www.helemaalthuisoptexel.nl raadplegen. Hierop staan de laatste ontwikkelingen en kan men vragen of opmerkingen kwijt.