Drijverhuus in beeld als woonzorglocatie

Een grote opknapbeurt voor de Gollards, 64 nieuwe woningen voor ouderen en gezinnen op de hoek van de Pontweg en de Gasthuisstraat in Den Burg en een nieuwe woonzorglocatie in Den Hoorn, op de plek van het huidige Drijverhuus.

Niet de minste ambities voor zorgorganisatie Omring en woningcorporatie Woontij. Met de bouw- en verbouwplannen die woensdagavond werden gepresenteerd aan de gemeenteraad spelen beide organisaties in op de toekomst. "Texelaars krijgen zo meer kans om op het eiland te blijven.".

Voor het "Landje van Pelgrim" op de hoek van de Pontweg en de Gasthuisstraat hebben Omring en Woontij een plan ontwikkeld voor een gebouw met 32 tweekamerappartementen voor mensen met dementie of met een lichamelijke zorgvraag. Er komt een tweede gebouw met 24 driekamerappartementen voor senioren die wat minder zorg nodig hebben en 8 eengezinswoningen (zogenaamde Woonaltijdwoningen vanuit sociale huur). Het ''Landje van Pelgrim" is al geruime tijd in bezit van Woontij, destijds zette de crisis een streep door plannen voor nieuwbouw. Omring wilde graag een nieuwe woonzorgvoorziening in Den Burg en raakte hierover in gesprek met Woontij. Beide organisaties zijn een half jaar geleden gestart met het uitwerken van de plannen. Ook zijn ze in gesprek met de gemeente. De bestemming moet worden aangepast, maar het college van b en w staat hier niet afwijzend tegenover. Er moeten nog meer hobbels worden genomen, maar wanneer alles volgens plan verloopt zou nieuwbouw in 2019 al klaar kunnen zijn.

Als het nieuwbouwproject op de hoek Pontweg/Gasthuisstraat inderdaad doorgaat, gaat Omring de locatie Gollards vanaf 2019 vernieuwen. Het nieuwe Gollards krijgt dan 27 tweekamerappartementen met keuken en eigen badkamer waar mensen met dementie of met een lichamelijke zorgvraag kunnen wonen. Daarnaast komen er twee huiskamers voor mensen met dementie, waar 9 en 10 eenkamerappartementen met eigen badkamer bij horen. Mogelijk komt er nog een derde huiskamer met tien eenkamerappartementen bij. Dat is nog niet helemaal zeker. Mogelijk kiest Omring ervoor om dit deel van Gollards open te stellen voor mensen die herstellen van een operatie. Het gaat dan om mensen met een zorgvraag die tijdelijk in de locatie kunnen wonen.

Omring heeft ook buiten Den Burg gezocht naar een locatie voor nieuwe appartementen voor mensen die veel zorg nodig hebben. Hiervoor oriƫnteert Omring zich op 't Drijverhuus (de voormalige Jan Drijverschool) in Den Hoorn. De nieuwe woonzorglocatielocatie zou kunnen bestaan uit 24 tot 32 tweekamerappartementen met keuken en badkamer. Particuliere huur behoort hier tot de mogelijkheden. De plannen voor zijn deze nieuwe locatie zijn echter nog pril, maar het college van b en w adviseert de raad mee te werken. Meer op pagina 2.