Wat ik zeggen wou

Klaas Vaak

We maken een zandige dijkversterking in een natuurgebied, geen recreatief strandje. Wat er de komende vijftig jaar gaat ontstaan, dat kunnen wij nu nog niet zeggen. Maar als wij zo'n strand in de plannen zouden opnemen, dan brengen we het plan voor de zandige dijkversterking in gevaar! Quote TC 11 oktober jl. Om te beginnen: niemand hoeft iets in "de plannen op te nemen", het strandje ligt er nu al en zal zich na aanleg van de zandige dijkversterking weer automatisch gaan vormen, kost niks dus en als wij gehoor geven aan de oproep van Dries Veltkamp ook ons recreatieve gebruik ervan, ook een stukje wereld erfgoed lijkt mij, of Texels erfgoed op zijn minst! De belofte van het te realiseren fietspad baart mij echter grotere zorgen. Wel in mindere mate dan de zandige dijkversterking, maar toch! Afgaande op alle partijen die hier klaarblijkelijk bij betrokken dienen te worden begint bij mij de maagzuurproductie al aardig op gang te komen! Rijk, Provincie en de Gemeente, let wel er zullen zich nog wel meer "belanghebbende instanties" melden! Kijk maar eens als er een paar dode potvissen aanspoelen, dan staat er van iedere organisatie zoals RWS, Hoogheemraadschap, Politie, Ecomare, SBB, gemeente, ten minste wel één persoon zich in belangrijkheid op te blazen, hele protocollen worden er ontrolt! Dus wat er nog aan water door het Marsdiep zal stromen eer er een beslissing zal worden genomen over een eventueel te realiseren fietspad? Dan hebben we het nog niet eens over het onderhoud gehad, wat uiteraard wel op het bordje van de gemeente zal komen. Afgaande op wat er zich dit voorjaar afgespeeld heeft aan stuifoverlast op de weg langs het poldertje De Volharding voorspel ik niet veel goeds dien aangaande. Bij navraag wordt de zwarte piet behendig doorgespeeld van de ene instantie naar de andere. Dit evenzo met de duinovergangen, een stel volwassen mensen zitten elkaar de zwarte piet toe te spelen, zielig gewoon, triest ook! (oeps gekleurde piet). Vervolgens lees ik op pagina 2 van de TC dat het fietspad een uitdrukkelijke wens is van de omgeving. Welke omgeving, wie, de omwonenden? En als klap op de vuurpijl wordt onderzocht of van het fietspad een pilot SolaRoad kan worden gemaakt, zonnecellen in het al dan niet onder gestoven wegdek!

Nog een belanghebbende dus, hoeveel volgen er nog? Zo langzamerhand wordt het al met al toch nog een aardige speeltuin, zoals ik al schreef in de TC van 5 augustus jl. Om de eerste zinsnede er bij te pakken, staat er eigenlijk: "Wij maken een natuurgebied met als nevenfunctie waterkering, met natuurgebied als hoofddoel." Alles wordt uit de kast getrokken om dit idiote plan van een zandige dijk te realiseren.

Ik wens alle betrokkenen veel wijsheid toe en de bewoners en gebruikers van het achterliggende land weinig stuifzand! En... pas op voor Klaas Vaak, hij strooit zand in de ogen terwijl u slaapt !!

Frits Bonne, De Koog.