De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit houdt elke eerste woensdag van de maand een vrijblijvend en kosteloos spreekuur.
De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit houdt elke eerste woensdag van de maand een vrijblijvend en kosteloos spreekuur. Foto: Gerard Timmerman

Al vroeg in gesprek over mooier bouwplan

Mooi of lelijk? Over smaak valt niet te twisten. Voor wie bouwplannen heeft houdt de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit elke eerste woensdag van de maand van 11.00 tot 12.00 uur inloopspreekuur. Kosteloos en vrijblijvend, te beginnen op 2 november.

De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit toetst bouwplannen aan het welstands- en het monumentenbeleid en adviseert het college over bestemmingsplannen, stedenbouwkundige plannen, erfgoedbeleid en andere relevante plannen over ruimtelijke ontwikkeling en ruimtelijke kwaliteit. Dat advies wordt gebaseerd op de Texelse Kernwaarden, de Texel principes, het Beeldkwaliteitsplan van bestemmingsplan Buitengebied, en eventuele andere vastgestelde Beeldkwaliteitsplannen en/of beleid. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit is opgericht in 2015, ter vervanging van de Welstandscommissie en de Monumentencommissie. Er zijn meerdere disciplines in vertegenwoordigd: stedenbouw, architectuur, monumentenzorg, landschap, cultuurhistorie, bouwkunde en communicatie. Deze zijn verenigd in de zeven leden van de commissie.

In gesprek

Gebruikelijk tot dusver is dat de plannen bij de commissie op tafel komen als die in de eindfase verkeren. Een beoordeling achteraf, zou je kunnen zeggen. Dat kan tot verbeteringen leiden, maar ook tot teleurstellingen en zelfs tot extra kosten. Tijdens het gratis inloopspreekuur hoopt de commissie in een vroeg stadium in gesprek te komen met de initiatiefnemers. Iedereen, met of zonder afspraak, kan langs komen met een schets, idee of bouwplan. De commissie kan dan meedenken, adviseren en inspireren. Voorzitter Hans Broess: "De meeste mensen die binnen komen willen graag dat hun huis of bedrijf er mooi uitziet. Daar heeft men ook geld voor over. Vaak zien we ook dat mensen goed hebben nagedacht over wat ze willen, ze kennen de details en weten wel hoe hun nieuwe bedrijf er op hun kaveltje uit zou moeten zien. Maar er kan bij de initiatiefnemers ook sprake zijn van een zekere bedrijfsblindheid en we zien wel dat ze het van binnenuit bekijken. Wij nodigen hen uit hun verhaal te vertellen. Vervolgens nemen we de initiatiefnemers mee en laten hen vanuit meerdere standpunten zien hoe hun ontwerp er in de omgeving uitziet. Mensen worden zich dat bewust en vaak krijg je een reactie. Dat ze bijvoorbeeld een onderdeel willen aanpassen, zodat het er vanuit bepaald punt mooier uitziet. Daar hebben wij suggesties voor. Het is niet zo dat de ene oplossing ook voor het andere geval geldt. Een ontwerp kan wel mooi in het ene landschap passen, maar niet in het andere.

Pareltjes

Met een klein beetje meer aandacht voor de omgeving kom je tot pareltjes voor de omgeving." De commissie adviseert het college in principe alleen over monumenten en bouwplannen die welstandsplichtig zijn, zoals in dorpskernen, het Hogeberggebied, stolpen en dorpsranden. Maar op het inloopspreekuur zijn ook plannen welkom die daarbuiten vallen. Broess: "Graag zelfs, we willen toch allemaal dat Texel er mooi uitziet." Het inloopspreekuur in het gemeentehuis is met of zonder afspraak, maar vooraf aanmelden is aan te bevelen, zodat het wordt ingepland. Dat kan via coördinator Ilse Boerdijk, tel. 362149.