Jan Wiebe Jacob Boon zwaait voorlopig af van zijn Texel.
Jan Wiebe Jacob Boon zwaait voorlopig af van zijn Texel. Foto: Job Schepers

"Voor mijn gevoel moet ik op reis"

"Miljarden mensen proberen het online, twee lukt het. Toch ga ik het proberen. Als het niet lukt, ben ik alsnog vele ervaringen rijker." Jan Boon (32) uit De Cocksdorp staat op het punt om op wereldreis te gaan. De reis is online te volgen.

We praten er met hem over op een uniek plekje. Jan mocht zelf de locatie uitkiezen en zo komen we op het uiterste puntje van De Mok. Een wandeling vanaf het boswachtershuisje brengt ons in twintig minuten via allemaal sluipdoorkruipdoorpaadjes naar de andere kant van de Joost Dourleinkazerne. "Ik kom hier graag. Ik wandel hier ook graag 's nachts. Het is hier prachtig", vertelt hij. Toch maakt het te lang op één plek blijven hem onrustig en zo staat de oud-basisschoolleraar op het punt om weer te vertrekken, misschien wel voorgoed. "Ik ga op zoek naar (straat)muzikanten en wil deze ook in beeld brengen met het doel om ze een podium te kunnen geven. Uiteindelijk wil ik een verbinding maken tussen platenmaatschappijen, muzikanten en horeca-ondernemers. Het is een ambitieus plan, omdat zovelen al iets online geprobeerd hebben. Daarom heb ik mijzelf een jaar gegeven, daarna zien we wel verder. Is het mislukt, heb ik een prachtig reisverslag voor mijzelf en mijn volgers", vertelt Jan. De eerste bestemming voor de man die vijf jaar lang het gezicht van Cinema Texel was en mede-oprichter van Struûn Texel, begint in Azië.

"Ondanks dat veel mensen het afraden, wil ik daar een auto kopen om vervolgens van Bangkok (Thailand) door Maleisië en Vietnam te rijden. De wereldreis voert hem verder via Australië, Nieuw Zeeland, vier landen in Zuid-Amerika, de Verenigde Staten (met onder meer Nashville en New Orleans) en Canada. "Ik houd van muziek. Van oude soul bijvoorbeeld. Dat muziek bekend is, zegt wat over het management. Niet over de kwaliteit. Er zijn zoveel steengoede straatmuzikanten die nooit bekend worden. Ik wil daarvoor mijn best gaan doen."

Borderbender

Het Engelstalige platform voor muzikanten moet ontstaan op zijn website Borderbender.com, gepusht via Instagram-volgers (@borderbender). "Ik wil een andere kant van reizen laten zien. De toeristische plekjes waar iedereen komt, maar vooral de soms mooiere minder bekende plekken. Ik ben net terug van een reis door IJsland met mijn vader, een cadeautje dat ik hem gegeven had voor alle steun in de loop der jaren. We hebben daar een 4x4 gehuurd en zijn naar plaatsen gegaan, waar de meeste toeristen niet komen. Dat gaat niet lang meer duren, want het toerisme neemt daar enorm toe. Je zult mij tijdens mijn wereldreis niet vinden in de populaire clubs. Liever een lokaal barretje. Als ik al in het uitgaansleven te vinden ben, ik ben veel aan het rijden, ontdekken en online aan het werk."

Hoeveel hij ook van "zijn" Texel houdt. "Mijn gevoel zegt mij dat ik weer moet reizen. Dat geeft mij vrijheid. Ik wil zelf bepalen waar ik woon. Ik heb ook niet veel spullen. Ik heb nooit privé een nieuwe kast gekocht, wel eens één meegenomen die langs de weg stond. Die deed het ook prima. Kleren geef ik ook niet om. Als de gaten er niet in zitten, blijf ik het dragen." Je kunt Jan gerust omschrijven als een nomade. Zo woonde hij al in Suriname, Noorwegen en Ierland. Ook reisde hij al heel Europa door. "Reizen hoeft helemaal niet duur te zijn, dat wil ik mensen ook laten zien. Je hoeft niet iedere nacht in een hotel van 200+ euro te zitten. Natuurlijk heb je een ticket nodig en moet je overnachting hebben, maar dat heb je voor ieder budget. Gaat hij Texel dan helemaal niet missen? "De mensen die mij kennen, weten dat ik moet reizen en begrijpen dat ook. Dat betekent niet dat ik hier niet genoten heb. Bijvoorbeeld de steun van mijn team en de buren bij de bioscoop. Geweldig. Als ik er een keer niet was en het alarm afging, werden mijn ouders gebeld. Als ik het druk had in de bioscoop merkte ik dat ze oprecht blij voor mij waren. Verder heb ik genoten van de vele sponsoren en vrijwilligers tijdens Struûn Texel. Daar houd je heel warme herinneringen aan over."

Nog even en dan vertrekt hij. Op zoek naar nieuwe uitdagingen, nieuwe verhalen en nieuwe geluiden. Een boodschap die hij wil overbrengen op anderen? "Maak je niet zo druk! Als ik in vliegtuig zie hoe druk mensen zich maken om als eerste het vliegtuig uit te komen om vervolgens een uur bij de bagageband te staan. Wat heb je daar aan? Ook dat soort dingen wil ik aan de kaak stellen op mijn nog live te zetten website www.borderbender.com, De Instagram account @borderbender wordt al binnen drie maanden door meer dan 600 mensen gevolgd. Een mooi begin, maar nog een uitdagende weg te gaan."

Met de auto door Thailand, Maleisië en Vietnam