Wel fietspad, maar geen nieuw strandje

Er komt wél een fietspad achter en over de dijk van de Prins Hendrikpolder, maar een publiek strandje bij Ceres of meer richting De Schans wordt niet in de plannen van de zandige dijkversterking van de PH-polder meegenomen.

''We maken een zandige dijkversterking in een natuurgebied, geen recreatief strandje. Wat er de komende vijftig jaar gaat ontstaan, dat kunnen we nu nog niet zeggen. Maar als wij zo'n strand in de plannen zouden opnemen, dan brengen we het plan voor de zandige dijkversterking in gevaar. Dat risico kunnen we niet nemen." Dat zei hoogheemraad Kees Stam van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, die maandag op Texel was. Hij was in Kaap Skil voor de symbolische start van de campagne over waterveiligheid. Samen met kinderen van de Bruinvisschool plaatste hij bij de trap naar de haven de eerste van elf stoeptegels. Op de tegel staat een vis, symbool voor natte voeten, het waterleven. "Door veilige dijken en duinen zwemmen er geen vissen op Texel op de grond maar kun je er gewoon lopen", staat op de tegel. In de jutterij werden kinderen bijgepraat over de versterking van veertien kilometer dijken op Texel, de bouw van nieuwe gemalen en de aanleg van vispassages.

Het hoogheemraadschap voerde vorige week donderdag overleg met vertegenwoordigers van de provincie, het Rijk en de gemeente over de aanleg van een buitendijks fietspad. Daarbij is de gezamenlijke wens uitgesproken dit pad dat deels over de bestaande dijk en deels over de zandige dijk loopt aan te leggen. Hierover meer op pagina 2. Dat het er daadwerkelijk komt is nog niet honderd procent zeker, zoals dat ook met de voorgenomen zandige versterking het geval is. Stam: "Er kan bij de Raad van State bezwaar tegen de plannen worden ingediend en die verwacht ik ook wel." Maar Stam verwacht ook dat de plannen voor zandige versterking en het fietspad bij de RvS overeind zullen blijven.

Coupure

Van de coupure kon Stam zich goed voorstellen dat die wens leeft op het eiland. Uit de informatie van de gemeente die tot dusver naar buiten kwam, blijkt dat een wettelijke "drempel" van 5.10 meter hoog, iets onder de kruin van de dijk, een coupure in de praktijk onmogelijk en zinloos maakt. Toch blijkt het verhaal iets anders te liggen, zo valt op te maken uit de woorden van Stam, die overigens beslist geen voorstander van een coupure is. Buiten het stormseizoen, van 15 oktober tot 15 april, zou gedurende de zomer een lagere drempelhoogte volstaan. De "zomerdrempel" is nog wel dusdanig hoog (enkele meters), dat geen sprake is van een aantrekkelijk doorkijkje tussen dorp en haven. De klep of schuif die voor de afsluiting tot kruinhoogte moet zorgen, mag in de zomer open. Maar in het stormseizoen moet hij permanent gesloten zijn.