René Wind:
René Wind: "Doordat ik veel tijd doorbreng in De Kastanjeboom, vind ik het heerlijk om mijn vrije tijd in huiselijke sfeer door te brengen." Foto: Jeroen van Hattum

Authentiek blijven zonder stil te staan

Wat is je favoriete plek op Texel?

De plek op Texel die de grootste stempel heeft gedrukt op mijn leven hier is Paal 12. Daar begon mijn loopbaan als ondernemer. De eerste vijf jaar op Texel is dat het stukje eiland dat ik voornamelijk heb gezien. En zelfs na al die jaren verveelt het nog niet. Het strand en de zee geven mij een groot gevoel van vrijheid en rijkdom. Daar, waar ik eerst voornamelijk werkte, staat nu ons strandhuisje. Ik kan er heerlijk genieten met mijn gezin en vrienden. Een andere plek waar ik graag kom is het Turfveld. Annie en Naomi hebben het in ere hersteld en de gezelligheid is terug in het bos. Even een bakje koffie of een bakje patat na een lange wandeling door de duinen of het bos.


Wat voor werk doe je op Texel?
Ik ben kok in hart en nieren. Na vele scholen van binnen te hebben gezien, kwam ik er op mijn vijftiende achter dat koken mijn passie is. Vanaf dat moment heb ik me daar op toegelegd en bij verschillende restaurants en hotels gewerkt in de Randstad. Op Texel heb ik de stap gemaakt naar het ondernemerschap. Eerst op het strand en sinds 2011 in Den Burg bij De Kastanjeboom. Al op het moment dat we besloten naar Texel te gaan, hoopte ik ooit mijn bedrijf te kunnen vestigen op de Stenenplaats. Een gezellig plein in een mooi dorp en dicht bij mijn gezin. Het ondernemerschap is een manier van leven dat veel van je vergt, maar mij gek genoeg toch het gevoel van vrijheid geeft.


Wat doe je naast je werk zoal?
Op de momenten dat ik vrij ben probeer ik zoveel mogelijk met mijn gezin te doen. Mee naar zwemles, coachen bij voetbal of er lekker met elkaar op uit. Ook speel ik graag golf. Heerlijk een hele middag in de buitenlucht en niets anders aan je hoofd dan lekker een balletje slaan. Dit jaar heb ik voor het eerst meegedaan aan de Vikingrun in Spaarnwoude en de Beach Ostabcle Run. Ik ben regelmatig te vinden bij Lust for Sport voor fitness of een bootcamp.


Ben je geboren en getogen op Texel?
Mijn roots liggen in Groningen, de plaats Veendam. Ik ben hier beland door mijn vrouw Marike Westerlaken, een echte Texelse. Op een dag liep ze ineens mijn keuken binnen en ik was verkocht. Na samen acht jaar in Amsterdam gewoond te hebben, zijn we na de geboorte van onze zoon naar het eiland verhuisd. We gaven onszelf vijf jaar om hier te settelen en dat is volledig gelukt. We kwamen in een warm nest terecht van familie en vrienden en ook op werkvlak hebben we beiden onze draai gevonden. Onze beide dochters zijn op Texel geboren en met z'n vijven is ons gezin compleet.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?
Voor mijn gevoel kom ik zelf uit een dorp, ondanks dat Veendam 30.000 inwoners heeft, maar qua mentaliteit en inzet voelt het vergelijkbaar. Opgegroeid in de stadskern, herken ik het ondernemerschap en de betrokkenheid. Wat mij erg bevalt is de no nonsense mentaliteit. Het maakt hier niet uit wat voor auto je rijdt, het gaat om jou. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Dat past bij mij.

Geen hype zijn waar iedereen over tien jaar klaar mee is


Hoe beleef je de natuur op Texel?

Wat ik leuk vind is dat je binnen vijf minuten in het bos of op het strand bent. We trekken er regelmatig op uit met het gezin of met vrienden. Even de wind door je haren, een balletje trappen en tijd voor elkaar. Elke keer weer een ander beeld door de verschillende jaargetijden. Elke periode heeft zijn charme. Door bootcamp en golf beleef je de natuur in optima forma. Dan heb je nog het strand, waar ik met name de verandering van de kleur van de zee, en heel spectaculair het oplichten van de algen, prachtig vind.


In welk café/restaurant kom je graag?

Doordat ik veel tijd doorbreng in De Kastanjeboom, vind ik het heerlijk om mijn vrije tijd in huiselijke sfeer door te brengen. Gezellig thuis of bij vrienden uitgebreid eten en drinken.

Wat moet er vooral blijven zoals het is?

De pittoreske waddengezelligheid. De karakteristieke dorpen, de natuur. Meegaan in ontwikkelingen, maar daarbij wel waken voor authenticiteit. Klinkt misschien wel raar uit de mond van een ondernemer, maar Texel moet geen hype of eenheidsworst worden, waar iedereen over tien jaar klaar mee is. Door authentiek te zijn, zonder stil te blijven staan, blijft het eiland op langere termijn het meest aantrekkelijk.

Wat zou er op Texel anders mogen?
Meer ambitie qua scholing. Er gaan vakken op de middelbare school verloren, zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn die via Skype toch aan te bieden? En het aantrekken van jonge gezinnen. Als ondernemer denk ik dat het goed is na te blijven denken over de mogelijkheid jonge mensen naar het eiland te krijgen. Open minded blijven voor nieuwe zienswijzen en ontwikkelingen.

Goede herinnering aan Texel?
De geboorte van mijn twee dochters, de fijne schoonfamilie waarin ik terecht ben gekomen en een stel leuke vrienden.

Wat is er zonde aan Texel?
Dat we te weinig doen met mogelijkheden op het gebied van zelfvoorziening, met name energie. Daarnaast vind ik de hoeveelheid auto's en de daarbij komende parkeerproblemen een punt van aandacht. Tot slot vind ik het zonde dat de laatste boot in de zomer niet later gaat, om meer mensen van de vastewal de mogelijkheid te bieden in de avonduren op Texel te werken.


Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?
In vergelijking met de steden waar ik heb gewoond, is het leven op Texel minder gejaagd. Je gaat eens op de koffie bij de buurman (in ons geval Willem Hoekie). En de combinatie van de uitgestrekte natuur met de gemakken die op het eiland aanwezig zijn, laten niets te wensen over.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?
Ik hoop dat ik nog steeds onderneem in De Kastanjeboom. Dat mijn gezin en ik nog altijd in gezondheid leven en we ons blijven ontwikkelen.


Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van.' willen zien?

Joop Quint. Ik ken Joop als een relaxte sigaarrokende en krantlezende man, die altijd tijd heeft voor een gezellig babbeltje met een humoristische ondertoon. Groot liefhebber van het eiland, ooit aangemeerd als badmeester en die nog ieder jaar terugkomt.