King King uit het Verenigd Koninkrijk, één van de bands op Texel Blues.
King King uit het Verenigd Koninkrijk, één van de bands op Texel Blues. Foto: Bron: Texel Blues

Bands, blues en bier

The Damned and Dirty, Docter's Orders en Blind B' & The Visionairs. Bijzondere namen van bijzondere bands op Texel Blues op 14, 15 en 16 oktober in Den Burg. Er wordt 's avonds gespeeld op dertien verschillende locaties.

"Elk jaar proberen we de lat zo hoog mogelijk te leggen", vertellen organisatoren Geert Bosscha en Fred Winkel over deze 29ste editie. "Vorig jaar hebben we veel complimenten gehad over de kwaliteit van het festival. In alle bescheidenheid denken we dat de bezetting dit jaar sterker is en dit is nog maar de aanloop naar de 30ste jubileum editie in 2017." Bij elkaar dertig verschillende bluesacts, afkomstig uit binnen- en buitenland. Met oude bekenden, zoals de Juke Joints en Eamonn McCormack, bij veel oudgedienden beter bekend als Samuel Eddy, maar ook nieuwe gezichten. Gerenommeerde bands ook, soms overladen met prijzen. Zoals de nummers 1 en 2 van de European en Dutch Blues Challenge 2016, "Phil Bee's Freedom" en "Big Bo Brocken". En King King, drie keer winnaar van "Best Blues Album" tijdens de British Award. Verder: "Album of the year", "Best song"en "Songwriter of the year". En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een band die al een aantal jaren door Europa toert en ook daarbuiten met veel succes optreedt. Voor het eerst nu op Texel Blues, na een rustpauze kunnen de muzikanten er weer volop tegenaan. Dat ze in Oostenrijk meer kunnen dan skiën, bewijzen "Meena Cryle & The Chris Fillmore band". Pure blues uit het Alpenland. Meena, met haar rouwe stem, speelde samen met Chris Fillmore al op alle grote podia in heel Europa en in de VS. Kris Barres (UK) is een van de opkomende Britse gitaar talenten en wordt door velen geroemd om zijn virtuoze gitaarspel. Op zaterdagmiddag zijn er in vier zalen (gratis toegang) en op de Groeneplaats diverse blues acts. Heel bijzonder is de 'Meryn Bevelander Band' (Brasserie Hotel de Lindeboom). Meryn is nog maar 12 jaar jong en speelt nu al de sterren van de hemel. Nog een paar tips: "The Damned & Dirty" staan op 20 oktober in het voorprogramma van Robert Cray en spelen zaterdagavond in Question Plaza. "Dave Chavez Band" zet de toon in de 12 Balcken en "Little Mama & The Motherhood of Blues" treedt op in Texels jongste café Peek Streetfood Bar.

Ervaren bluesgangers weten: Voor cajun moet je in Brasserie De Lindeboom zijn, waar "Cochon Blue" real Swamp Music speelt. "Dawn & Dirty" uit Noord-Brabant, met soms zelfs een Brabantstalige blues, speelt in Vincent City Lounge. En om in de stemming te komen is "The Men Unplugged" een aanrader. Uit Duitsland komt "Doctor's Order", een band die al jarenlang graag op Texel Blues wil spelen en nu op vrijdag in De Zwaan staat.

Stayokay heeft diverse bluesbands op vrijdag- en zaterdagmiddag en zondagochtend. En zoals gebruikelijk is er de bluesharp workshop, op zaterdagmiddag in Stayokay. Meer informatie over Texel Blues in het boekje dat afgelopen vrijdag huis-aan-huis bij deze krant is verspreid en op www.texelblues.nl. Daar kunnen ook online tickets worden besteld, die zijn ook te koop op de Groeneplaats van 14.00 tot 00.00 uur op vrijdag en zaterdag.