Vervuild slib wordt uit haven weggebaggerd

Uit de noorder- en de zuiderhaven van de haven in Oudeschild wordt deze dagen 3500 kuub vervuild slib weggebaggerd. De vervuiling komt voort uit de gasolie die op 31 maart na lekkage in de haven terecht kwam.

Toen liep er circa 72.000 liter gasolie weg uit een buffertank van de CIV op de kade. Baggerbedrijf De Boer uit Sliedrecht is in de arm genomen om het vervuilde slib uit de noorder- en zuiderhaven weg te baggeren. Volgens de gemeente bleek uit onderzoek dat de bodem daar dermate vervuild is dat het slib niet kan blijven liggen. In andere delen van de haven is eveneens bodemvervuiling, maar daar hoeft volgens het onderzoek niet gebaggerd te worden.

De havengedeelten worden volgens de gemeente tijdens het baggeren afgeschermd met een oliescherm of een luchtbellenscherm. Dat moet voorkomen dat olie die vrij komt uit de bodem de overige delen van de haven of de Waddenzee instroomt. De Boer heeft naar verwachting vijf werkdagen nodig om het vervuilde slib weg te baggeren. Dat wordt afgevoerd naar de Maasvlakte bij Rotterdam. Daar wordt wordt het opgeslagen in De Slufter, een grootschalig bassin voor vervuild slib. De aanneemsom voor het verwijderen en afvoeren van de bagger was €170.000,- en die rekening gaat naar de CIV, eigenaar van de tank waaruit de gasolie wegstroomde. Schepen in de noorder- en zuiderhaven krijgen volgens de gemeente tijdens de werkzaamheden een alternatieve ligplaats aangewezen. Dat gebeurt in overleg met de havendienst. De gehele procedure voor het onderzoek, de vergunningen en plannen van aanpak zijn volgens de gemeente in samenwerking met Rijkswaterstaat tot stand gekomen.

Rijkswaterstaat en de gemeente hebben beiden intern voor zichzelf bekeken hoe de gang van zaken rond de vervuiling is geweest, maar het moet nog tot een verdere evaluatie komen. De gasolie lekte donderdag 31 maart in de haven, nadat een expansievat lek was geraakt. Aanvankelijk was er sprake van vijf- tot achtduizend liter gasolie, later bleek het om circa 72.000 liter te gaan. Aanvankelijk werd er meteen olie geruimd in de haven en bleef de havenmond open, totdat maandag bleek dat er ook gasolie langs de Waddenkust terecht was gekomen. Burgemeester Uitdehaag liet toen op maandagavond alsnog per direct de haven afsluiten.