De suikerbietencampagne is van start, zoals hier op het land van Jacob Keijser aan de Kadijksweg. De oogstomstandigheden zijn perfect.
De suikerbietencampagne is van start, zoals hier op het land van Jacob Keijser aan de Kadijksweg. De oogstomstandigheden zijn perfect. Foto: Gerard Timmerman

Overdag zon, 's nachts koud, perfect bietenweer

"Koude nachten, overdag zonnig. Perfect bietenweer", vertelt een positief gestemde akkerbouwer Klaas Lap uit De Westen. Bij hem staat de bietenoogst nog op het land, elders is de campagne begonnen. Vervroegd zelfs, zoals bij Jacob Keijser langs de Kadijksweg, waar de machine van de combinatie Witte-Van der Star het land op reed. Door de droogte kampte de suikerfabriek met te weinig aanvoer, de extra prijs maakt het aantrekkelijk om versneld te oogsten. De vele zonuren zorgen voor hoge suikergehaltes, dankzij de regen die dit weekend is gevallen groeien er de nodige tonnen aan. Maar doordat regen lang op zich liet wachten en er op zwaardere grond ook veel kluiten kwamen , liep de oogst van pootaardappelen vertraging op. Maar na de regen kan de achterstand worden ingelopen. Bij Lap moeten er nog 6 van de 25 hectare worden gerooid. De opbrengst wisselt van redelijk tot heel goed. Alleen van het graan was wat meer verwacht. Dankzij het mooie weer blijft het land in goede conditie en is al wintertarwe ingezaaid. Het jonge gewas geeft het polderland een fris groene glans.