Leo van der Geest.
Leo van der Geest.

Leo van der Geest zag de kracht van onderlinge samenwerking

Een man die anderen samenbracht en stimuleerde om samen te werken. Zo kan de vrijdag 30 september op 91-jarige leeftijd overleden Leo van der Geest worden getypeerd. In 2007 kreeg hij de erepenning van de gemeente als waardering voor al zijn inzet voor de samenleving.

Van der Geest was in de jaren vijftig zaakvoerder van de Texelse afdeling van de Land- en Tuinbouw Bond. De LTB deed hetzelfde werk als de Coöperatie Aankoop Vereniging en conform de verzuiling in die tijd werkten beide organisaties (met elk hun eigen geloofsgroep) volledig gescheiden van elkaar.

Van der Geest vond dat het anders kon en spande zich ervoor in om meer samenwerking tot stand te brengen. Dat leidde in 1969 tot de oprichting van de Aankoop Centrale Texel, de voorloper van het huidige Agrifirm. Het samengaan was destijds een unicum in Nederland en te danken aan de goede onderlinge contacten tussen beide organisaties. Van der Geest was vervolgens ook een drijvende kracht achter de oprichting van de Centrale Aardappel Bewaarplaats, de huidige Landbouwcentrale Texel aan het Meyertebos.

In de jaren zestig en zeventig was hij een van de motoren achter de KVP op Texel. Tot 1977 was hij secretaris van de Katholieke Volkspartij en van 1977 tot 1980 was hij voorzitter. Het was de tijd waarin het CDA ontstond uit de confessionele partijen KVP, ARP en CHU en ook daarin speelde Van der Geest een rol. Hij was vanaf 1980 twee jaar secretaris van het nieuwe CDA en werd daarna meer op de achtergrond actief.

Van 1982 tot 1988 ging hij voor in lekendiensten van de kerk en van 1978 tot 1986 verzorgde Van der Geest het parochieblad De Vuurtoren. Hij was ook op andere fronten actief binnen de katholieke kerk. In 1959 was Van der Geest één van de oprichters van de Rotaryclub op Texel.