Fenneke Lap en Samantha Kooger van Rotoract in Kaap Skil met bewoners van de Gollards.
Fenneke Lap en Samantha Kooger van Rotoract in Kaap Skil met bewoners van de Gollards. Foto: Jeroen van Hattum

Leden Rotaract Texel dag op pad met bewoners Gollards

Een oude koffiemolen, een apparaat om snijbonen te snijden en een lepelbak met bestek aan de muur. Voorwerpen die stuk voor stuk herkenning oproepen bij Josefien Kager-Witte en Annie Schagen-Huizinga tijdens een bezoek aan Kaap Skil.

De twee bewoners van de Gollards waren woensdagochtend samen met diverse andere bewoners van het verzorgingshuis in Den Burg te gast bij het museum in Oudeschild. Leden van Rotaract Texel (de serviceclub van jonge Texelaars die vorig jaar het Texels Monopoly op de markt bracht) hadden geregeld dat de bewoners daarheen konden gaan.

Kager en Schagen vonden het prachtig. "Daarmee hebben we vroeger met de hand heel wat koffie gemalen", vertelt mevrouw Kager terwijl ze naar de koffiemolen aan de muur wijst. Stoelen in de eetkamer van het huisje komen eveneens bekend voor. "Die hadden we vroeger ook. Dat was net na de oorlog en je was blij met alles wat je had."

Een vissershuisje verderop gaat Gré Witte op zoek naar een wasmachine die vroeger van haar moeder is geweest en ooit aan het museum werd geschonken. Tot haar plezier staat de wasmachine daadwerkelijk in het huisje. Ook zij vindt het prachtig om het museum te bezoeken. "Ik ben hier vroeger wel eens eerder geweest, maar ik weet niet meer wanneer." De Rotaract financierde het bezoek met het geld dat de club ophaalde met het Aspergediner dat op 8 juni bij De Krim werd gehouden. Leden van de serviceclub bereidden toen voor vijftig mensen met gesponsorde producten een maaltijd en haalden twee mille op voor het goede doel. Het idee ontstond om daarmee wat te doen voor de oudere Texelaar. Een blik op de zogeheten 'wensboom' bij de Gollards leerde dat Kaap Skil een goede bestemming zou zijn, waarna bewoners zich konden aanmelden.

Na het bezoek aan Kaap Skil werd vis gegeten bij Van der Star. In de middag gingen de leden van de Rotaract op pad met een andere groep bewoners voor een rondrit met TBO over het eiland en voor een bezoek aan De Krim waar een film werd vertoond. Diverse leden van de Rotaract waren aanwezig om de bezoeken te begeleiden.

Tiny Goeman pakte tijdens het bezoek aan Kaap Skil de gelegenheid om de Traanroeier te bekijken. "Ik heb twintig jaar in Oudeschild gewoond en kende vroeger alle standen van de molen. Toen ik net in de molen was, kwam alles weer terug hoe het vroeger was. Dit is echt leuk om mee te maken."