Nieuwe poging voor coupure Oudeschild

De dorpscommissie en ondernemersvereniging van Oudeschild gaan een nieuwe poging ondernemen bij hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier om alsnog een coupure tussen de haven en het dorp voor elkaar te krijgen.

Dat bleek woensdagavond in de raadscommissie waar de coupure op de agenda stond. In Oudeschild is het nieuwe plan bedacht om een coupure in het zomerseizoen geopend te hebben en in het stormseizoen dicht te doen. Ze hopen daarmee tegemoet te komen aan de veiligheidseisen van het hoogheemraadschap. Het plan is een nieuwe ontwikkeling in de al jaren durende pogingen om een doorgang tussen dorp en haven gerealiseerd te krijgen. Dat leek een paar weken geleden te stranden toen Hollands Noorderkwartier meldde dat een coupure een drempel van minstens 5.10 meter boven NAP zou moeten hebben. Dat is een meter onder de kruin van de dijk.

Burgemeester Michiel Uitdehaag was bereid een bestuurlijke lobby te starten bij het hoogheemraadschap om Oudeschild te steunen. Hij maakte tegelijkertijd duidelijk dat Hollands Noorderkwartier weinig vrijheden in de besluitvorming kent als de veiligheid in het geding komt. "Dan is het nee." Wat de kosten betreft, is het college terughoudend met een coupure, omdat dat naar verwachting een fikse investering met zich meebrengt. De politieke partijen lieten woensdagavond de ruimte voor nieuwe gesprekken met het hoogheemraadschap. Twee aangekondigde moties met pleidooien voor een trap of andersoortige verbindingen tussen dorp en haven werden in de tas gehouden. De partijen waren er tegelijkertijd niet blij mee dat het onderwerp dat al zo lang loopt (sinds 2008) nu op een drempel van 5.10 meter is gestuit.

Volgens Uitdehaag heeft Texel te maken met de situatie dat er vijf gemalen langs de Waddendijk zitten. "Die staan bij het hoogheemraadschap te boek als zwakke plekken in de dijk en dan kan een coupure net een zwakke plek teveel zijn." Het idee van dorpscommissie en ondernemersvereniging om een coupure in de zomer open en in het stormseizoen dicht te hebben, loont volgens hem de moeite voor nieuwe inspanningen. Het idee kwam maandag tijdens overleg op tafel. Ruud Boom liet namens beide organisaties weten dat ondernemers in Oudeschild flink geïnvesteerd hebben in het dorp en dat het prettig is als gasten in de haven dan ook goed in het dorp kunnen komen.