Geest van Tante Bep leeft voort

Bep van der Brink-van Son, beter bekend als Tante Bep. De naam van deze grondlegger van Gymvereniging Oudeschild viel meerdere malen bij het 50-jarig jubileum dat zaterdag werd gevierd.

Op 4 oktober 1966 begon ze met het geven van gymlessen aan jeugd en ouderen in Oudeschild. Veertig jaar was ze, toen ze als vrijwilligster begon. In bezit van enkele vaardigheidsdiploma's voor toestellen en ze had twaalf jaar ervaring opgedaan bij de gymvereniging in Den Burg. In de toneelzaal van 't Skiltje begon ze met kleuters, maar al snel groeide het aantal kinderen en kwamen er jongens- en meisjesgroepen bij. Tante Bep begon ook met huisvrouwengym. Eerst grondoefeningen en tot besluit een balspel. Hieruit ontstond volleybalgroep "De Zeven Provincieën", die meedeed aan de Eilandcompetitie. Ze introduceerde ook de gympakjes in clubkleuren, korenblauw voor meisjes, de jongens blauw met een wit hemd. Na afloop kregen de kinderen een kauwgumpje en met sinterklaas maakte ze zakjes snoep klaar. In 1982 vroeg ze bij de gemeente aandacht voor de slechte sportaccommodaties in Oudeschild. er werden zes- à zevenhonderd handtekeningen verzameld, desondanks verdwenen de bouwplannen voor een gymzaal in de la. Maar uiteindelijk is de nieuwe zaal er in 1989 toch gekomen. Meer ruimte, een mooie vloer, douches en meer gymtoestellen. Er werden nieuwe activiteiten gestart, zoals herengym, basketbal en extra trainingen voor de jeugd. Tante Bep hield de vereniging in haar tijd zestien jaar als vrijwilliger op de been. Er werd tijdens de oefeningen wel eens een sigaretje opgestoken, maar in die tijd hoorde je daar niemand over. Toen ze stopte, dreigde de club bij gebrek aan vrijwilligers en middelen om te vallen. Maar dankzij een nieuwe Rijksregeling kon ze worden opgevolgd door betaalde professionele docenten. Tante Bep bleef als erelid aan de vereniging verbonden.

Negentig jeugdleden telt de vereniging, niet zoveel minder dan de honderd die het er ooit waren. Om de contributie betaalbaar te houden worden allerlei activiteiten georganiseerd, van sjoelmiddagen en oliebollenverkoop tot onderlinge wedstrijden. Samen met andere clubs wordt ook elk jaar het springspektakel gehouden. Oudeschild is trots op de gymvereniging, die de beschikking heeft over een zaal met moderne toestellen en een verende vloer.

Zaterdag verzorgde de huidige generatie bij GOS er een glanzende presentatie. Met op de tribune vaders, moeders, opa's en oma's zetten de kinderen hun beste beentje voor. Fraaie dansoefeningen, buitelingen, aandoenlijke piraten, een act van de Blues Brothers, acrobatische oefeningen en indrukwekkende demonstraties.