"Terugkijkend te

ambitieus geweest"

Wanneer komt de nu Texelstroom in de vaart? Een vraag die vrijdagavond boven de zaal hing tijdens de aandeelhoudersvergadering van TESO.

Het moment is nabij, bleek uit de toelichting van directeur Cees de Waal. Het hangt niet zozeer af van het schip, dat op 4 juli al het certificaat voor binnenschepen (nog exclusief CNG) ontving. De vaarploegen, waarvan TESO van vijf naar zes is uitgebreid, zijn druk doende zich het nieuwe schip eigen te maken, daar was in het hoogseizoen geen tijd voor. "In overleg met de vaarploegen gaan we de komende weken bepalen wanneer zij er klaar voor zijn." Varen op het nieuwe schip is op de brug meer dan alleen besturen. ''Ze zijn ook energiebeheerders'', doelde De Waal onder meer op het gebruik van zonnepanelen en batterijkamers. Hij schetst het innovatieve, maar gecompliceerde energieproces, bedoeld om het schip zo zuinig en schoon mogelijk te laten varen. Een samenspel van de motor, batterijen en zonnepanelen, dat goed moet aangestuurd. De Waal zei dat het verleidelijk zou zijn geweest om onder druk van de omgeving toch te gaan varen, maar dat om wille van de continuïteit van de dienstregeling was besloten te wachten. Druk die TESO over zichzelf had afgeroepen door eerder te stellen dat de Texelstroom in juni in de vaart zou komen. ''Terugkijkend zijn we te ambitieus geweest.''

Nu is duidelijk dat tussen de ondertekening van het contract en het als dienstboot in de vaart brengen het tweeënhalf jaar duurt, precies zo lang als bij de Dokter Wagemaker. Waarbij het schip volgens de planning wel dit jaar in de vaart kan worden gebracht. Al het werk op de Texelstroom is nog niet gedaan. TESO benut de tijd aan wal onder meer om garantie-, schoonmaak en andere werkzaamheden te verrichten. Ook worden aan boord de laatste voorbereidingen getroffen voor de CNG-installatie. Hierbij ontstond vertraging doordat twee leveranciers met wie TESO eerder onderhandelde tijdens het traject afhaakten. Nu wordt het uitgevoerd door het Noorse bedrijf Umoe Advanced Composites (UAC) dat veel ervaring heeft met opslagbuffers voor de offshore sector. Op 20 oktober zijn de testen voor de fabrieksacceptatie. De Waal verwacht de benodigde CNG-classificatie op korte termijn te ontvangen. ''We willen snel overschakelen op deze schone brandstof." Meer op pagina 2.