Van Dijk: "Nul-urencontract buit kwetsbare positie mensen uit"

Eerlijke inkomens, goede pensioenen voor jong en oud en strijd tegen het 0-urencontract.

Het zijn enkele zaken waar Gijs van Dijk zich bij de FNV mee bezighoudt. Met name de gevolgen van het 0-urencontract, de laatste jaren in aantal fors toegenomen, baren hem zorgen. Op de site van de vakbeweging liet hij recent weten dat met dergelijke oproepcontracten de kwetsbare positie van mensen wordt uitgebuit. Werknemers met zo'n contract worden volgens de FNV geacht continu beschikbaar te zijn zonder dat daar iets tegenover staat met als gevolg dat de kans op het verdienen van een normaal inkomen achteruit gaat.

Met de jongeren binnen de FNV voerde Van Dijk ook actie voor het afschaffen van het minimum jeugdloon, zodat jongeren eerder een zelfstandig leven op kunnen bouwen en minder afhankelijk hoeven te zijn van hun ouders. "Ook hebben we acties gevoerd in de zorg, omdat we willen dat mensen die zorg bieden niet op hun tandvlees hoeven lopen en de vergoeding krijgen waar ze recht op hebben. En dat mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben, maar ook de aandacht die ze verdienen." In de zorg heeft de FNV inmiddels een verbod op 0-urencontracten afgedwongen.

Van Dijk geldt volgens de vakbeweging als één van de aanjagers van de nieuwe FNV. "Als campagneleider is hij nauw betrokken bij onder meer de jongerenbeweging Young & United en bij grote demonstraties van de FNV over koopkracht en echte banen, zoals de jaarlijkse 1 mei-viering." Tijdens zijn studie sociologie aan de Universiteit van Amsterdam was hij twee jaar vicevoorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond en hij was een van de organisatoren van de Maagdenhuisbezetting in 2005. Eerder werkte Van Dijk bij de Algemene Onderwijsbond waar hij in 2012 een van de actieleiders was bij een grote lerarendemonstratie in de Arena, waar 50.000 leraren 'nee' zeiden tegen bezuinigingen in het passend onderwijs. Die werden later teruggedraaid.