Directie en Raad van Commissarissen van TESO staan de aandeelhouders te woord in de Burgemeester de Koninghal.
Directie en Raad van Commissarissen van TESO staan de aandeelhouders te woord in de Burgemeester de Koninghal. Foto: Gerard Timmerman

TESO-commissaris geen lid onzichtbare band

"De onzichtbare band van de aandeelhouders van TESO'', waarover directeur Cees de Waal tijdens de overdracht van de Texelstroom in juni sprak, werd vrijdag weer even zichtbaar. Ruim 420 aandeelhouders waren naar de Koninghal gekomen.

Eén van de weinigen die vrijdagavond wél aanwezig was, maar geen deel uitmaakt van de "onzichtbare band" was Patrick Poelmann. De dijkgraaf heeft geen aandeel, maar werd vier jaar geleden wel met meerderheid van stemmen binnen gehaald als commissaris. Maar zonder aandeel hoor je niet op die stoel te zitten, vond onder andere Hans van Maldegem. ''Ik stem tegen." In een reactie gaf Poelmann aan dat het voor hem als niet-Texelaar een bewuste keus was om géén aandeel te hebben. "Al 109 jaar regelen Texelaars hun eigen vervoer naar de vastewal. Dat is heel waardevol. Als Raad van Commissarissen vinden we het van groot belang dat de meerderheid van de aandelen blijft berusten bij de Texelaars die op het eiland wonen. Ik zou met liefde een aandeel aanschaffen, maar mijn primaire taak als commissaris is niet het hebben van een aandeel. Als commissaris is het goed om met de nodige distantie en afstand te kijken naar wat gebeuren moet in het belang van de aandeelhouders.'' Een pleidooi waarmee hij de handen op elkaar kreeg, waarna hij met grote meerderheid van stemmen werd herkozen.

De Waal presenteerde ook nu klinkende cijfers, de winst steeg in het boekjaar tot €2.653,000,-. De fraaie winstcijfers, stijgende vervoerscijfers, de gunstige aanbesteding van de nieuwe Texelstroom en de kostenontwikkeling maken dat TESO verwacht ook zonder verhoging van de tarieven in 2017 voldoende reserve op te bouwen om over een jaar of vijftien een vervanger van de Dokter Wagemaker te kunnen aanschaffen. Voor de zoveelste keer wordt de prijs dus niet verhoogd. Die is zelfs gedaald. In 2002 betaalde een passagier €4,- voor een ticket, nu €2,50. Ook voor automobilisten is een kaartje in die periode goedkoper geworden. €37,- nu, een euro goedkoper. Voertuigen mogen nu wel een meter langer zijn. De Texelstroom kwam aan de orde (zie artikel voorpagina). Hielke Bruining had vernomen dat de werf LaNaval Failliet zou zijn. De Waal: ''Voor zover ons bekend is dat niet aan de orde. Op 19 september is nog een schip van 161 meter te water gelaten en er staan daar meerdere projecten op de rol." Als de Texelstroom in de vaart is en de Dr. Wagemaker een retrofit heeft gehad, is de Schulpengat overbodig. Volgens De Waal is er behoorlijk wat belangstelling en blijken aspirant-kopers, makelaars en inspecteurs die het schip binnenste buiten hebben gekeerd onder de indruk van de staat van onderhoud. Probleem is dat er in de betreffende landen geen dubbele bruggen zijn. De directeur toonde een tekening waarbij er in het schip een op- en afrit komt.

Grootste probleem is de bereikbaarheid in Den Helder. Ontvlechten van de verkeersstromen door ongelijkvloerse kruisingen lossen de problemen in grote mate op. Er wordt druk gelobbyd om dat te realiseren, TESO zet in op een termijn van tien jaar. De verkoop via E-tickets is gestegen tot een kwart van het totaal, wel werd opgemerkt dat de nummerherkenning op de haven niet altijd werkt. Nieuwe software die over enige tijd in gebruik wordt genomen, moet dit probleem verhelpen. Op de nieuwe boot passen 40 extra auto's, maar kunnen die wel tijdig aan boord? De Waal verwacht van wel, maar mocht het oprijden te lang duren, dan heeft TESO vergunning aangevraagd om het boventerrein te verbreden. Ook het benutten van de busbaan werd als optie genoemd. De snackbar in Den Helder staat op de nominatie voor een verbouwing, de nieuwe routing draagt wellicht bij aan een beter scheiding van voetgangers en fietsers. Inzake auto-inbraak ziet TESO geen rol voor zichzelf. Het advies is wel aangifte te doen.