Komst horecazaak Weverstraat verloopt allerminst geruisloos

De komst van een horecabedrijf in de Weverstraat in Den Burg heeft het nodige stof doen opwaaien. Omwonenden hebben geklaagd over overlast en een terras dat niet is vergund. Nadat overleg mislukte, hebben ze bezwaar tegen de vergunning aangetekend. Maar zij zijn in het ongelijk gesteld.

De belangrijkste argumenten die tegen de verleende exploitatievergunning zijn aangevoerd zijn dat er naast een restaurant ook sprake is van een bar die tot diep in de nacht open is en er is een terras dat niet is vergund. Dit maakt dat er sprake is van overlast. Naar aanleiding van de bezwaren heeft er met betrokken partijen overleg plaatsgevonden. Toen dit niet tot een oplossing leidde, heeft de commissie Bezwaarschriften zich alsnog over de kwestie gebogen.

De commissie merkt op dat een terras inderdaad niet is vergund en dat daartegen handhavend kan worden opgetreden. Dit kan echter geen reden zijn de vergunning te weigeren. Een duidelijk onderscheid tussen café en restaurant is moeilijk, maar duidelijk is dat restaurant de hoofdfunctie is en dan is de ondergeschikte caféfunctie toelaatbaar. Er is volgens de commissie niet gebleken dat er sprake is van onevenredige overlast. "Wanneer er sprake is van overlast moet ook eerst worden beoordeeld of dit door middel van handhaving kan worden weggenomen. Ook kan de burgemeester nog voorschriften of beperkingen aan de vergunning verbinden."

De commissie adviseert wel om de bezwaren ook in behandeling te nemen als een verzoek om handhaving. Hierbij gaat het om het terras, de mogelijke overlast en de mogelijke illegale verbouwing van de voorpui. Dit zal worden onderzocht, maar de verleende exploitatievergunning blijft ongewijzigd in stand.