Wat ik zeggen wou

Open erf Mokweg

Graag nodigen we iedereen, Hoornders, Texelaars uit om maandag 3 oktober tussen 17:00 en 19:00 een kijkje te komen nemen op Mokweg 4, waar we graag ons centrum MOK voor Documentaire en Storytelling willen realiseren. De afgelopen weken hebben we diverse reacties op onze plannen gekregen, hele vrolijke, hele aardige maar ook hele bezorgde, ook via ingezonden brieven in deze krant.

Wij hebben jaren gezocht naar een manier waarop we onze kennis en kunde – we zijn internationaal werkend fotograaf en docent, schrijver en filmmaker, mee kunnen nemen naar Texel, om zelf op Texel te kunnen wonen en werken, maar ook om daar Texel mooier mee te maken, te verbreden, verjongen, verdiepen en verrijken. Dit centrum trekt een groep mensen naar Texel waardoor Texel op een volledig nieuwe manier internationaal op de kaart wordt gezet. Makers als fotografen, schrijvers, documentairemakers zijn de beste ambassadeurs voor je eiland: zij hebben toegang tot media en een eigen publiek.

Het is moeilijk voor jonge gezinnen om de stap terug naar Texel te wagen. Dorpen vergrijzen, huizenprijzen liggen hoog en er zijn weinig hooggekwalificeerde banen. Het zou mooi zijn als we meer jonge gezinnen naar het eiland kunnen trekken. Wij snappen de zorgen over het behoud van het open landschap op Texel. Ook wij zien met lede ogen soms projecten verschijnen die veel mooier en Texelser hadden gekund, zoals sommige nieuwbouw rond Den Hoorn. Vanuit de liefde voor dat landschap houden wij ook van deze plek en behouden we de openheid, het ruige karakter en de prachtige, monumentale stolp zoals het is. Wij willen een kleinschalige en hoogwaardige locatie realiseren, voor maximaal 20 gasten, dat concentratie en rust kan waarborgen. Gasten dus, eerder dan 'toeristen'. Gasten die niet komen om op het strand te liggen, maar die aan het werk zijn, met respect voor het eiland en bewoners, en zo mogelijk iets willen bijdragen aan Texel.

Wij zijn heel blij met de vele goede reacties die we op onze plannen krijgen. Maar ook voor de mensen die twijfelen aan onze intenties, kom eens kijken. Ook wij willen goede buren zijn, en rekening houden met het dorp. Garanties voor ons initiatief, beperkingen om het landschap en de rust te houden willen we zonodig vastleggen.

Hopelijk tot 3 oktober, 17:00 op Mokweg 4. Voor mensen die alvast meer willen weten over onze plannen, op www.moktexel.org staat meer informatie.

Arnold van Bruggen & Anoek Steketee