Afbeelding
Foto: Job Schepers

@txl

Inburgeringscursus

Als eilander heb ik vorig jaar de gratis cursus: 'inburgeren in de stad voor beginners' gevolgd. Deze cursus is niet aan te vragen, ik heb deze cursus namelijk zelf verzonnen. Ik heb deze cursus goed doorlopen. Maar mijn resultaten heb ik ook zelf verzonnen. Ik woon nu dik een jaar in Amsterdam en ik begin mijn plek te vinden.

Hoe ik dat weet?

1) Laatst stond ik op een uitgestorven busstation in Amsterdam Noord met een vriendin. Er stond verder nog één ander persoon op dit busstation. Het bleek dat we elkaar kenden. We hadden samen gewerkt en stonden 10 minuten te lullen. Pijnlijk voor de vriendin met wie ik was. Zij is origineel Amsterdams en herkent minder mensen dan zo'n eilander.

2) Tinderen, kent u dat?. Tinder is een vleeskeuringsapp voor je telefoon waarbij je mannen of vrouwen 'leuk' of 'niet-leuk' kan vinden uitsluitend door naar een foto te kijken. Erg intellectueel en keurig is het niet, maar wel leuk. Je weet dat je ingeburgerd bent wanneer je 1 op de 10 mannen herkent. Mannen die ik herken zijn dan collega's, buren, studiegenoten. Noem maar op. Met eentje ben ik zelfs op vakantie geweest. Lekker makkelijk als je elkaar al kent, dan kan je gelijk iets gaan drinken samen en leer je nog meer mensen kennen. Win-win.

3) Op een willekeurig moment een willekeurige kroeg of club inlopen en mensen herkennen. En daar dezelfde persoon tegenkomen die je ook op Tinder en vakantie bent tegengekomen.. Misschien kom ik wel gewoon vaak dezelfde persoon tegen ....

Ik was net blij even van mijn herkenbaarheid op het eiland af te zijn en lekker anoniem in de hoofdstad te kunnen rondhuppelen, is het weer niet goed. Het klopt wat ze zeggen: Amsterdam is ook maar gewoon een dorp. Dus dan verhuis ik volgend jaar maar gewoon naar Berlijn denk ik. Kan ik daar weer bekendheid gaan opbouwen.

Katja Schraag