College over waarborgen opzet innovatief plan lange termijn

Hoe zorgen we dat bij uitgifte van (gratis) innovatieve toeristische bedden geen handel ontstaat en hoe zorgen we dat de doelen in lange(re) tijd geborgd blijven? Twee vragen van D66 aan het college, dat nu antwoord geeft.

Over het voorkomen van handel in bedden: "a. De uiteindelijke bouwer moet over de mogelijkheid (grond, financiën, geldige vergunning) beschikken om daadwerkelijk te bouwen. b. Conform de af te geven vergunning worden de slaapplaatsen aan de betreffende locatie gekoppeld. Dat plan moet ook daadwerkelijk dáár worden gerealiseerd. c. Indien men een deel van de slaapplaatsen vervolgens wil verplaatsen, moet er sprake zijn van kwaliteitsverbetering op de oude en nieuwe locatie. Dat is in de praktijk niet aan te tonen, want het huidige plan is een kwalitatief hoogwaardig plan (anders wordt geen vergunning verleend) en het kan kwalitatief niet beter worden door slaapplaatsen te verplaatsen. Handel in slaapplaatsen via verplaatsing van slaapplaatsen is dus niet mogelijk. d. Het eisen van aandelenoverdracht, statiegeld, zelf exploitatie voor langere tijd, etc. kan niet worden afgedwongen. Dat zou een mogelijkheid kunnen zijn als de overheid grond uit te geven heeft. Bij de verzoeken die 4 oktober 2016 op de agenda van de raadscommissie staan, heeft de gemeente geen grondpositie."

Over het borgen van de doelen: a. De omgevingsvergunningaanvraag wordt getoetst aan het oorspronkelijk principeverzoek. b. De vergunning wordt op basis van die aanvraag afgegeven. Dus bijvoorbeeld "vergunning duurzaam hotel locatie". Er moet conform die vergunning worden gerealiseerd; anders is dat een reden voor intrekken van de vergunning. Er komt geen globale hotelbestemming op het perceel te liggen, maar de gemeente geeft een specifieke vergunning voor de aanvraag. c. Als men op termijn een verandering in doelstelling van slaapplaatsen wil, moet men een nieuwe omgevingsvergunning aanvragen. Wijziging in het oorspronkelijke plan moeten afzonderlijk worden aangevraagd. "Hiermee waarborgen we langdurig de opzet van het plan."